Brojni "vlastiti" izrazi
10

Eskimi imaju 50 riječi za snijeg, ali svjetske zvijezde imaju mnogo više riječi za raskid

B. K.
Jenna Dewan i Channing Tatum (Foto: EPA-EFE)
Jenna Dewan i Channing Tatum (Foto: EPA-EFE)
Kada treba priznati ljudima da nam se u životu dogodilo nešto loše, to nikako nije lagano, a poznate osobe imaju vlastite izraze u tim slučajevima.

Kada je Emma Watson prije nekoliko mjeseci izjavila da ne voli termin "sama" i da više voli da je zovu "sama svoj partner", svi su ostali u čudu, piše The Sun.

Ovo je rezultiralo brojnim neumjesnim komentarima na društvenim mrežama, ali Emma nije prva poznata osoba koja je skovala vlastiti termin pričajući o ljubavnom životu. Eskimi možda imaju 50 riječi za snijeg, ali svjetske zvijezde imaju mnogo više riječi za raskid.

Oni o svojim razlazima nikada ne govore kao da su se dogodili zato što ne mogu podnijeti jedno drugo ili su imali previše svađa oko toga što neprestano moraju ići u posjetu njegovim roditeljima. Ne, oni su iznad tih "običnih" stvari i "iz poštovanja i ljubavi daju prostor jedno drugom", kao Orlando Bloom i Katy Perry 2017. godine.

Uvijek postoji i provjerena priča o "prenatrpanim rasporedima", koju slavni koriste prilikom priopćenja o raskidu, umjesto da kažu da su dosadili jedno drugom.

Kada su se Channing Tatum i Jenna Dewan odlučili rastati 2018. godine, oni su izdali saopćenje za javnost u kojem su naveli: "Ljubav je prelijepa avantura koja nas, za sada, odvodi na različite strane."

Ipak, kraljica i kralj saopćenja o raskidu morali bi biti Gwyneth Paltrow i Chris Martin.

Ove dvije zvijezde 2014. godine nisu učinile nešto tako "obično" kao što je razvod nakon 10 godina braka, zaboravite na to. Umjesto toga, oni su se "svjesno rasparili".

Kada ste slavni, ima više načina i kako izbjeći priču o neugodnim situacijama kao što su afere.

Kada je u januaru otkriveno da je Jeff Bezos, direktor Amazona, imao aferu nekoliko mjeseci i da se sada razvodi od žene, on je to saopćio na sljedeći način: "Nakon dugog razdoblja istraživanja ljubavi…odlučili smo se razvesti."

Da, tako se danas, očigledno, naziva varanje svog partnera.

"Poznati, kao i svi mi, koriste eufemizme, jer su oni siguran i pozitivan način kako pričati o teškim stvarima", kaže Anouchka Grose, psihoanalitičarka.

"Razmislite o eufemizmima koje koristimo kada govorimo o stvarima kao što su smrt i seks… Ovakav jezik je način kako prikriti stvari koje smatramo dovoljno strašnim da bismo pričali o njima i kako bismo im dali pozitivan oblik. Pretpostavimo da riječ 'sam' znači biti usamljen ili izoliran, 'sam svoj partner' zvuči moćno, samopouzdano i kao svjestan izbor", dodaje Anouchka.

Ona je dodala i da poznati ove fraze koriste kako bi stilski uljepšali nešto što je teško saopćiti i možda bismo svi mogli učiti od njih.

"Iako je lako ismijavati fraze kao što su 'sam svoj partner i 'svjesno raspareni', koje mogu djelovati pretenciozno, mislim da bismo svi voljeli proći kroz raskid svjesno i poštovano", kaže ona.

Ipak, ona nas podsjeća i na to da ovi izrazi ne pokazuju uvijek situaciju onakvom kakva zaista je.

"U svom najgorem slučaju, ovi eufemizmi mogu prikriti bolne situacije i uljepšati istinu o tome što se, zaista, događa kada život ne ide po planu", kaže Anouchka.

Uzimajući izraze naših omiljenih zvijezda možda ćemo ove godine i mi naučiti biti ekonomičniji s istinom.

Nema sumnje da, kada smo previše mamurni da bismo pomagali oko pospremanja, mi ćemo "patiti od ekstremne iscrpljenosti".

Samo ćemo zamoliti predstavnika za javnost (ili svoju mlađu sestru) da postavi našu izjavu i zamoli sve da poštuju našu privatnost u ovom teškom trenutku.