Beckham u Afganistanu
0

FOTO / Družio se s vojnicima i učio rukovati oružjem

Sarajevo-x.com
Slavni nogometaš David Beckham posjetio je britanske trupe vojnika u Afganistanu. Tokom posjete kampu Bastion u pokrajini Helmand Beckham je pozirao sa vojnicima i dijelio autograme.

Ni vojnici nisu ostali dužni popularnom nogometašu koji zbog povrede neće nastupiti na Svjetskom prvenstvu. Iako su temperature iznosile blizu 45 stepeni Celzijusa Beckham je rado prošetao s vojnicima oko kampa, te uzeo nekoliko lekcija o rukovanju oružjem.

"Ovdje sam samo jedan dan, ali doživljaj je nevjerovatan, nisam se ovome nadao", kazao je Beckham u intervjuu za British Forces News.

"Zaista je predivno vidjeti taj moral vojnika. To je bilo prvo što sam primjetio, Oni su napustili svoje porodice, ali su veoma fokusirani na svoj rad i jako su samouvjereni i spremni na sve nedaće. To je nevjerovatan prizor zbog kojeg se osjećate jako dobro", istakao je nogometaš.

Beckham je svoj dan u Afganistanu započeo engleskim doručkom, a zatim se zaputio na sjednicu s vojnicima, potpisao autograme te posjetio bolnicu koja se nalazi u sklopu kampa.

"Posjeta Davida Beckhama znači veoma mnogo svim vojnicima", kazala je Sarah Charters šefica Hitne pomoći.

Britanski vojnici u Afganistanu družili su se s nogometašem te mu dali i nekoliko lekcija o korištenju oružja, a zatim se britanska zvijezda pridružila visokim časnicima koji su hladili noge u bazenu s obzirom da su temperature iznimno visoke.
"Jučer je poginuo jedan vojnik. Zastave su bile na pola koplja i napetost se osjećala u zraku. Kao što sam već rekao, osjećaj je nevjerovatan kada si okružen svim tim ljudima koji te vole. Ovi momci su najhrabriji ljudi koje sam ikada upoznao", kazao je 35-godišnji bivši kapiten engleske reprezentacije prije no što je napustio Afganistan i vratio se u rodnu Britaniju.