O vladajućem režimu
38

Dragan Bjelogrlić: Srbija je oteta država, Aleksandar Vučić je narcisoidni autokrata

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Dragan Bjelogrlić je gostovao u emisiji "Nedjeljom u 2" kod Aleksandra Stankovića te je, između ostalog, komentarisao političku situaciju u Srbiji te Aleksandra Vučića.

Na Stankovićevo pitanje smatra li da je pametno da gostuje na HRT-u i da li zbog toga očekuje napade u Srbiji je odgovorio:

"Bit će napada sigurno, očekujem ih vrlo brzo. Ja sam već dugi niz godina izložen tom tabloidnom linču i ne samo tabloidnom, meni su poslanici u parlamentu u Beogradu rekli da idem iz Srbije. Napadali su, nažalost, i moju porodicu i djecu. To me u samim počecima posebno zaboljelo, a sada sam se navikao."

Dodao je da najviše voli kritikovali vlast u Srbiji, ali ne "sa strane". Objasnio je na šta je mislio kada je situaciju u Srbiji opisao kao zvjerinjak.

"Ja sam upotrijebio tu jednu metaforu. Rekao sam da kada vlastodršci pobjede državu, nastane zvjerinjak", naveo je.

Napomenuo je da je njegov angažman više društveni nego politički. Smatra da je idealisitički i utopijski pokušaj probuditi apatične ljude i "radrmati" letargiju koja je nastala u posljednjih nekoliko godina.

"Ja, iskreno, u to nikada nisam vjerovao. Uvijek mi je to smetalo kada razgovaram s ljudima i prijateljima koji vide iste stvari kao i ja, ali se ne žele miješati. Kažu da se ne žele baviti politikom. Mi smo pokušali izaći i reći ljudima da se probude, da prije svega izađu na izbore, a da se kasnije aktiviraju da vrate državu koja je oteta“, kazao je.

Rekao je da je društvo u Srbiji kriminalizovano te da postoje jasni dokazi da su neki policajci sarađivali s kriminalcima. Zatim je komentarisao Aleksandra Vučića.

"On je autokrata. Kako zapadnjaci vole da kažu, stabilokrat ili hibridni režim", ispričao je. Dodao je da je Vučić svojim narcisoidnim i autokratskim profilom ličnosti oko sebe kreirao čitav niz poltrona.