Goran Bregović
0

'Da nije bilo rata, Karadžić bi ostao pjesnik'

Sarajevo-x.com
Povodom velikog koncerta Gorana Bregovića i njegovog Orkestra za vjenčanje i sahrane u sidnejskoj operi slijedećeg mjeseca, slavni balkanski muzičar dao je veliki intervju za australski list The Sydney Morning Herald.

Pored isticanja svojih velikih strasti - muzike i alkohola, Bregović je progovorio i o Balkanu, ratu u BiH, ličnosti Josipa Broza Tita, a spomenuo je i ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Novi album Gorana Bregovića, simboličnog naziva "Alcohol", ima dva dijela. Prvi dio zove se "Rakia", a drugi "Champagne".

"Moja muzika je muzika za alkohol. U mojim ugovorima stoji da moram imati alkohol na sceni. To je dio mene. Jack Daniels je dio mene", rekao je Bregović novinarki SMH-a.

Australijanci, dobro upoznati sa balkanskom historijom i krvavim dešavanjima s početka 90-ih godina, nisu zaobišli vječnu temu balkanskog sukoba. Na pitanje o tome šta misli o hapšenju zločinca Radovana Karadžića, muzičar se nije ustručavao dati opširan odgovor.

"U ratu se najbolje vidi ko je anđeo, a ko đavo. Da nije bilo rata, on bi ostao jedan pjesnik, psihijatar, kao što je bio i dotad", rekao je.

"To su bili mali ljudi i političari u središtu velikih historijskih događanja. Jadni ljudi. On nije bio Tito da se mogao nositi s tom situacijom."

Zaprepaštena novinarka SMH-a nakon Bregovićevih navoda, napisala je samo:

"Jadni ljudi? Tako on definiše čovjeka čije ruke su zaprljane krvlju desetina hiljada ljudi. Da li je moguće da sam ja promašila kontekst ili je ovo još jedno uvrnuto tumačenje balkanskog horora 90-ih?"

Goran Bregović nalazi se na svjetskoj turneji, a večeras s orkestrom nastupa u atinskom Acropolisu.