Emotivan trenutak
48

Bono odao počast Navalnom pa upozorio na Putina: Ko zna na koga će taj čovjek sljedećeg krenuti

D. J.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Prije nego je U2 izveo svoj hit "Don't Dream It's Over" Sphereu u Las Vegasu, uvod u pjesmu bio je daleko duži nego inače jer je Bono odao počast Alekseju Navalnom, koji je umro u ruskom zatvoru.

Frontmen U2-a govorio je za slobodu ukrajinskog naroda i protiv ruskog vođe Vladimira Putina, odgovornog za još uvijek neobjašnjenu smrt najpoznatijeg političkog zatvorenika, a zatim je predvodio gomilu u skandiranju imena Navalnog, piše Variety.

"Sljedeće sedmice bit će dvije godine otkako je Putin napao i pokušao uništiti teško stečene slobode ukrajinskog naroda. Sljedeća će biti Poljska, sljedeća će biti Litva, Istočna Njemačka, ko zna gdje će ovaj čovjek krenuti. Ovim ljudima sloboda nije samo riječ u pjesmi. Za te ljude sloboda je najvažnija riječ na svijetu — toliko važna da se Ukrajinci za nju bore i umiru. I toliko je važno da se Aleksej Navalni odlučio odreći svoje", rekao je Bono.

"Navodno Putin nikad, baš nikada nije izgovorio njegovo ime. Pa sam pomislio večeras: ljudi koji vjeruju u slobodu moraju izgovoriti njegovo ime. Ne samo zapamtiti ga, već ga i izreći", potaknuo je Bono, vodeći publiku u dugotrajnom skandiranju "Aleksej Navalni" preko uvodnih taktova pjesme.

Tokom nastupa prisjetio se kako su on i Edge otišli u Kijev svirati na tamošnjoj stanici podzemne željeznice.

"Edge i ja stajali smo s ljudima u tom gradu u Ukrajini na željezničkoj stanici koja je bila preuređeno sklonište za bombe... dok su čekali da stigne vlak s ostatkom slobodnog svijeta u njemu. I s ponosom smo sudjelovali tom prilikom. Oni još uvijek čekaju da stigne dio tog vlaka. Ameriko, tako si velikodušna, ali dajmo ovim ljudima ono što im je potrebno", rekao je Bono.