{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bolest nije kraj: Slavne žene koje su prebrodile rak dojke

27.10.2014. u 14:34
25
17
Bolest nije kraj: Slavne žene koje su prebrodile rak dojke
25
U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 miliona žena, a umre ih 458 hiljada. Oktobar je međunarodni mjesec borbe protiv ove zloćudne bolesti, u kojem zdravstveni radnici upozoravaju na važnost prevencije kroz preglede i samopreglede.
U današnjoj EU, svake se godine otkrije oko 270.000 novih slučajeva, dok 96.000 žena umre od raka dojke. U EU se nova žena sa rakom dojke dijagnosticira svake 2.5 minute, a svakih 7.5 minuta jedna žena umire od ove dijagnoze. Statistika je u porastu i ne pokazuje znake usporavanja.

U Sjedinjenim Američkim Državama pak trenutno živi između 2 i 3 miliona žena koje su preživjele rak dojke

Među brojnim slavnim osobama koje su dobile bitku sa ovom teškom bolešću su i glumica Cynthia Nixon, poznata Miranda iz kultne američke serije "Seks i grad", pop pjevačice Kylie Minogue i Anastasia, glumica Christina Applegate i Olivia Newton John. Među njima je i Peter Criss, bubnjar benda Kiss, što pokazuje da ova zloćudna bolest ne štedi nikoga, te da ne mora pogađati samo žene.

Sve su ove osobe otvoreno progovorile o svojoj borbi sa ovom teškom bolešću, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti pregleda i samopregleda, te prevenciji kao jednoj od najboljih načina borbe protiv raka dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: