Ogorčena Joni Mitchell
0

"Bob Dylan je plagijator, a s Madonnom smo zaglupili"

Sarajevo-x.com
Joni Mitchell
Joni Mitchell
Kanadska muzičarka Joni Mitchell, koju je magazin Rolling Stones proglasio jednim od najboljih tekstopisaca svih vremena, izjavila je u jednom od rijetkih intervjua kako je Bob Dylan "lažnjak" i "plagijator".

Ova 66-godišnjakinja je napala slavnog Dylana nakon što je novinar lista Los Angeles Times slučajno primijetio da su oboje promijenili imena, u Dylanovom slučaju iz Bobby Zimmerman, u njenom iz Roberta Joan Anderson.

"Bob nije nimalo autentičan. On je plagijator, njegovo ime i glas su lažni", kazala je Mitchell ne dozvoljavajući da ih porede. "Sve što se tiče Boba je obmana. On i ja smo kao noć i dan."

Izrečene optužbe Kanađanke mogle bi imati veze sa kontroverzama iz 2006. oko Dylanovog albuma "Modern Times". Kritičari su tvrdili da su tekstovi pjesama posuđeni od pjesnika Henryja Timroda i drugih pisaca.

U intervjuu Mitchell je napala i Janis Joplin i Grace Slick, kazavši da su njene kolegice iz svijeta muzike spavale sa članovima svojih bendova i opijale se.

Madonnu je iskritikovala zbog njenog utjecaja na kulturu.

"Amerikanci su od 1980. godine odlučili da postanu glupi i plitki. Madonna je kao Nero, odredila je taj trenutak", tvrdi muzičarka.

Jedini o kojem ima nešto lijepo za reći je Jimi Hendrix, kojeg je opisala kao "dragog momka".