"Ljudska gromada"
1.5k

Bešlagić o Bogiću Bogićeviću: Dobri duh BiH kojeg nismo zaslužili u ovom životu

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Enis Bešlagić objavio je na svom Instagram profilu selfie na kojem pozira s Bogićem Bogićevićem.

"Ogromna ljudska gromada, u svakom smislu… Generacije koje tek dolaze će učiti o Bogiću Bogićeviću, ako im naravno mi prenesemo pravu istinu o ovom čovjeku iz naroda. Dobri duh Bosne i Hercegovine kojeg nismo baš ni zaslužili u ovom životu. Nismo znali dovoljno cijeniti njegov doprinos ovom sebičnom društvu", započeo je Enis objavu.

"Da, u BiH postoje ljudi iz reda srpskog, hrvatskog, bošnjačkog i ostalih naroda… A ti si dobri čovječe, gospodine i prijatelju Bogiću Bogićeviću iz reda NAŠEG NARODA! Hvala za svaki poklonjen trenutak, za savjet i podršku. Hvala u ime svih onih koji znaju cijeniti sve što ste uradili za ove izgubljene narode", poručio je glumac uz fotografiju koja je pokupila preko dvije hiljade lajkova.

Podsjećamo, nesuđeni gradonačelnik Sarajeva bio je član Predsjedništva SFRJ od 1989. do 1991. godine. Sudionik je historijske sjednice Predsjedništva SFRJ koja se održala 12. marta 1991. godine, kada je ovaj organ odlučivao o uvođenju izvanrednog stanja u SFRJ.

Formalno, vojni vrh je predlagao podizanje borbene spremnosti, ali je stvarni cilj bio državnim udarom uvesti vojnu upravu u Sloveniji i Hrvatskoj te vojno-političkim mjerama srušiti političko vodstvo u Bosni i Hercegovini.

Bogićević je glasao protiv. Promiloševićevski članovi Predsjedništva SFRJ računali su na njegov glas jer je Srbin, ali na njihovo iznenađenje Bogićević je dao glas protiv. Taj je glas prevagnuo, čime je spriječena vojna intervencija JNA. Tada je poručio: "Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji".