"Srce mi krvari od bola"
172

Bella Hadid se konačno oglasila: Prijetili su mi smrću, ali djeca u Gazi ne mogu priuštiti našu šutnju

N. O.
Foto: Shutterstock/Twitter
Foto: Shutterstock/Twitter
Bella Hadid konačno se oglasila povodom sukoba Izraela i Hamasa izvinjavajući se jer je šutila, objasnila je da se nije osjećala sigurnom jer je dobijala stotine prijetnju smrću, ali je na kraju poručila: "Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju".

Američka manekenka palestinskog porijekla, prethodno je bila poznata po svom aktivizmu vezano za prava Palestinaca, a mnoge je iznenadilo jer se od sukoba Izraela i Hamasa nije oglašavala. Hadid se konačno obratila javnosti na svom Instagram profilu uz izvinjenje zbog šutnje na samom početku.

Kazala je kako se bori da pronađe "idealne" riječi kako bi odgovorila na "duboko zamršene i užasne" događaje u protekle dvije sedmice.

Objasnila je da su se ona i njena porodica osjećali nesigurno, usred "stotina prijetnji smrću dnevno" i curenja njenog broja telefona. Uprkos ovim rizicima, Hadid je napisala da "strah nije opcija" i dodala: "Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu".

"Srce mi krvari od bola od traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porijekla", nastavila je, "Vidjevši posljedice zračnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom".

Dodala je i da je "tugovala" za izraelskim porodicama koje su pretrpjele gubitak i bol nakon napada Hamasa 7. oktobra: Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje", napisala je.

U svjetlu sukoba koji je u toku, Hadid je naglasila važnost razumijevanja "teškoće onoga što znači biti Palestinac, u svijetu koji ih vidi samo kao teroriste koji se opiru miru". Ona je rekla da su te ideje "kategorički netačne".

Hadid je dalje opisala iskustvo svog oca kao Palestinca, koji je rođen u Nazaretu 1948. godine, godine u kojoj je raseljeno 750.000 Palestinaca. Rekla je da je porodica njenog oca "protjerana" iz Palestine i prisiljena da postanu izbjeglice.

"Svi moramo stati zajedno u odbrani čovječnosti i suosjećanja – i zahtijevati da naši lideri učine isto", pozvala je svoje pratitelje.

"Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu", dodala je.

Hadid je napisala da se čak i tokom rata zakoni "moraju poštovati", bez obzira na okolnosti. Ona je ohrabrila svoje sljedbenike da "nastave pritisak" na svjetske lidere da ih podsjete na palestinsku nevolju kako bi manje nevinih civila završilo "zaboravljenim žrtvama ovog rata".

Manekenka je ranije podržala pokret Slobodna Palestina priključivši se propalestinskom maršu u New Yorku kada su je pokušali predstaviti kao antisemita te spriječiti modne brendove da je angažuju, ali je to uglavnom ignorisano.