Vatikanske novine
0

Beatlesima oproštena izjava "veći smo od Isusa"

Sarajevo-x.com
Na vrhuncu svoje slave Beatlesi su razbjesnili Crkvu kada su kazali kako su popularniji i od Isusa. Time su uveliko uvrijedili Vatikan, a njihov stil života, droga, seks, rock and roll nisu nimalo pomagli da vrate papinu milost.

No, katolička crkva se danas ipak izvinjava slavnoj četvorki, te ih čak naziva i draguljima.

Na naslovnoj stranici zvaničnih vatikanskih novina L'Osservatore Romano odaje se počast slavnim Beatlesima, te se postavlja pitanje kakva bi danas bila pop muzika da nije bilo tog britanskog benda.

Crkva više ne govori o Beatlesima isključivo kao o onima koji su kršili moralne kodekse, koristili opojna sredstva, te propagirali satanizam kroz svoje pjesme.

Iako se navodi kako John, Paul, George i Ringo nisu bili sveci, Vatikan uvjerava sljedbenike da ti momci nisu mislili ništa loše.

"Istina je da su koristili drogu, živili život na rubu ekscesa, pa čak su rekli i da su veći od Isusa, što je vjerovatno satanistička poruka. Nisu možda bili najbolji primjer za mlade ljude svog vremena, ali nisu bili ni najgori. Njihove prelijepe melodije promijenile su muziku i nastavile da žive i pružaju zadovoljstvo ljudima koji ih slušaju“, navodi se u vatikanskim novinama.

L’Osservatore Romano također piše kako Beatlesi i danas, 40 godina kasnije naprosto fasciniraju svojom originalnošću.

"Umjesto što žalimo zbog njihovog raspadanja bolje je da se pitamo kakva bi pop muzika danas bila da nije bilo Beatlesa?“, navodi se u članku o kultnom bendu.

Iznenadne pohvale Vatikana začudile su brojne ljude.

Naime, John Lennon navukao je bijes kršćana na sebe i na svoj bend kada je 1966. godine kazao kako su Beatlesi veći i popularniji od Isusa.

"Kršćanstvo je prolazno. Iščeznut će. Ne trebam se svađati oko toga. U pravu sam i to će se dokazati. Mi smo sada popularniji od Isusa. Ne znam šta će prije nestati kršćanstvo ili rock and roll?“, kazao je tada u jednom intervjuu slavni Lennon.

Odmah su uslijedili napadi i primjedbe Crkve, no Beatlesima je oprošteno uz riječi da su to "samo hvalisavi dječaci iz radničke klase koji se ne znaju nositi s neočekivanim uspjehom".