Borac za ženska prava
30

Angelina Jolie podigla glas za prava žena u Afganistanu nakon što su ona ponovo dovedena u pitanje

DP
Foto:Instagram
Foto:Instagram
Žene u Afganistanu su se, svojevremeno, izborile za neka svoja prava. Ipak, ta prava su sada ponovo ugrožena pregovorima između vlade SAD-a i talibana, piše <a rel="noopener" href="https://edition.cnn.com/2020/03/08/opinions/afghanistan-womens-day-jolie/index.html" target="_blank">CNN</a>. Poznata kao veliki humanitarac i borac za ženska prava, glumica Angelina Jolie obratila se javnosti povodom Svjetskog dana žena i rekla svoje mišljenje o ovome.

"Tokom Svjetskog dana žena moje misli su bile sa ženama iz Afganistana, čija teško stečena prava i sloboda sada vise u zraku. Prije samo nekoliko dana, potpisan je sporazum između vlade SAD-a i talibana i on je usvojen bez uključivanja žena. Nigdje se ne spominju ženska prava po afganistanskom Ustavu i nije sadržao obavezu zaštite tih prava u unutrašnjosti države", kazala je Jolie.

Istaknula je da svi žele vidjeti mir u Afganistanu, ali da mir stečen po cijenu ženskih prava nije mir.

"To je samo sukob i ugnjetavanje na različite načine. To bi bila izdaja mnogih žrtava koje su podnijeli ljudi u Afganistanu, sigurnosne snage i mnogi međunarodni vojnici i žene. Sve vlade, uključujući i našu u SAD-u, trebaju insistirati na potpunoj uključenosti žena u sljedećem stepenu pregovora i jasno staviti do znanja da neće podržati mirovni sporazum koji umanjuje prava žena prema Ustavu ili dovodi u pitanje demokratske institucije u zemlji", poručila je glumica.

Dodala je da se mora nastaviti pritiskati administracija da održi svoje obećanje i zaštiti žene u Afganistanu tokom pregovora između vlade Afganistana i talibana.

"Nadam se da će svi koji sebe smatraju dijelom svjetskog pokreta za prava žena pokazati svoju solidarnost i podržati žene u Afganistanu, kao i žene svih drugih zemalja u kojima takva prava nedostaju ili su ugrožena i da će pomoći da se čuje i njihov glas. Bezbroj žena u Afganistanu je riskiralo i izgubilo svoje živote kako bi osvojile veću slobodu za svoje sunarodnjakinje i žene. One ne smiju biti zaboravljene ili ostavljene same stajati tokom ovog važnog razdoblja u historiji njihove zemlje", rekla je Jolie.