Mogao bi uništiti ekosistem u laguni
1

Aktivisti iz Venecije zatražili od Sofije Loren da se odrekne broda

Klix.ba
Sofija Loren
Sofija Loren
Aktivisti za zaštitu okoliša su zatražili od filmske dive Sofije Loren da zaustavi veliki kruzer, koji je imenovan u njenu čast, da ikada uplovi u Venecijansku lagunu, jer bi to moglo načiniti ogromnu štetu gradu i delikatnom ekosistemu lagune.

MSC Divina (Božanska), koji je glumica krstila prošlog mjeseca u Francuskoj, je brod od 139.500 tona koji prevozi 3.500 putnika i koji ima skoro 1.000 članova posade, prenosi Reuters.

"Ne možemo da vjerujemo da vi želite da se vaše ime, koje je legendarno u Italiji i svijetu, povezuje sa brodom koji doprinosi uništenju Venecije, koja je dio ljudskog naslijeđa. Tražimo da se odreknete vaše uloge kume broda. Venecija i svijet bi na to gledali kao na božansku gestu. Venecija pripada svijetu. Pomozite nam da je spasimo", stajalo je u pismu grupe nazvane Komitet za Veneciju bez velikih brodova.

U pismu je stajalo i to da veliki brodovi zagađuju zrak, a da vibracije koje stvaraju potresaju temelje historijskih građevina u gradu.

"Venecija i njena laguna su dio svjetske baštine, a svaki dan im prijeti ekološka nesreća zbog prolaska ovih morskih čudovišta", pisalo je u poruci.

Nekolicina prosvjednika je razvila veliki transparent na kojem je pisalo "Bez velikih brodova" dok je Divina prolazila pored trga Svetog Marka.