Glumica se izvinila
7

ABC otkazao humoristički show "Roseanne" zbog rasističke uvrede

Klix.ba
Roseanne Barr (Foto: AFP)
Roseanne Barr (Foto: AFP)
Televizijska mreža ABC, koja je u vlasništvu Walt Disney Co., otkazala je u utorak popularni humoristički show "Roseanne" nakon što je zvijezda te komedije Roseanne Barr bivšu savjetnicu u administraciji Baracka Obame uporedila s majmunom.

Roseanne je na Twitteru napisala da je bivša Obamina savjetnica Valerie Jarret ekvivalent islamističkom pokretu te je navela "Muslimansko bratstvo i planet majmuna su imali dijete".

Nakon toga ta 65-godišnja glumica se izvinila "zbog loše šale". "Roseannina izjava na Twitteru je odvratna, neukusna i nedosljedna našim vrijednostima pa smo odlučili otkazati show", rekao je Channing Dungrey, predsjednik ABC Entertainmenta.

Valerrie Jarret je crnkinja rođena u Iranu, a njeni roditelji su Amerikanci.

Valerrie Jarret, Foto: Twitter
Valerrie Jarret, Foto: Twitter

"Roseanne" je bio najveći hit ABC-a u sezoni 2017/2018. Prosječno je taj show gledalo 18,7 miliona ljudi, odmah iza CBS-ove serije "Teorija velikog praska".

Originalni show "Roseanne" je prikazivan od 1988. do 1997. godine, a u središtu radnje su bili članovi porodice Conner, s gojaznim roditeljima koji teško uspijevaju u životu. Show je bio hvaljen zbog realističnog prikaza života radničke klase.