Iz opkoljenog Sarajeva
359

Sarajlija ostvario želju staru 26 godina: Kroz projekt Sniper Alley pronašao fotografiju brata

L. K.
Foto: Thomas James Hurst
Foto: Thomas James Hurst
Kada je prije gotovo dvije godine pokrenuo projekt Sniper Alley, Džemil Hodžić je to učinio kako bi stvorio arhiv fotografija iz opkoljenog Sarajeva, ali i kako bi pokušao pronaći fotografije brata koji je ubijen u ratu. Njegov cilj je danas ostvaren, a Džemil kaže kako ovo nije kraj priče.
Portal Klix.ba je prije dvije godine pisao o Hodžićevom projektu i želji da pronađe bar još jednu bratovu fotografiju. Tada je ispričao kako žali što nema fotografija iz ratnog Sarajeva. Na stranici Sniper Alley je poručio kako su mu potrebne fotografije nastale prije nego što je njegov brat ubijen.

"Volio bih pronaći bratove fotografije. Možda ih imaju njegovi školski drugovi ili neki prijatelji, a da toga nisu ni svjesni. Pitam se koliko ima neobjavljenih fotografija. Sjećam se da nam je, kad je ubijen, trebala njegova fotografija za novine. Imali smo samo neke iz njegove rane dobi, a onda se moj rahmetli otac sjetio da je moj brat dobio neku stipendiju i da su ga fotografisali", navodi osnivač projekta.

Hodžić je danas na zvaničnom profilu projekta Sniper Alley objavio lijepe vijesti. Fotograf Thomas James Hurst poslao mu je fotografiju koja je nastala 1993. godine, a na kojoj je njegov brat Amel.

"Fotografija je napravljena nekoliko metara od mjesta na kojem je mog brata 3. maja 1995. godine ubio srpski snajperista sa Špicaste stijene. Moja misija izgleda završena, ali projekt nastavlja dalje. Naše putovanje se nastavlja, i dalje ćemo prikupljati i objavljivati foto-dokaze o životu djece u opkoljenom Sarajevu", govori.

Hodžić naposljetku dodaje kako su u sklopu projekta prikupljene 82 galerije, te kako poziva sve one koji su tokom rata boravili u Sarajevu da ih prelistaju i pokušaju pronaći sebe, članove porodice, prijatelje i poznanike.