Prepoznajte različitosti
267

Sarajevom predefilovala "Šarena parada" za početak Dječije nedjelje

FENA
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" zvanično je, programom "Šarena parada" u centru grada, otvorilo Dječiju nedjelju u Kantonu Sarajevo.

Direktorica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec kaže da u programu sudjeluju djeca s poteškoćama u razvoju i tipična djeca, a poruka je da različitosti postoje ali se djeca ne smiju dijeliti po bilo kojem osnovu.

"Svakom djetetu treba dati pravo koje mu i pripada. Prepoznajte različitosti, živite s njima, uvažavajte ih", poručila je.

Program je dio Dječijeg festivala "Hajde svijete budi dijete", nije takmičarskog karaktera, a do 11. oktobra bit će izvedene predstave za djecu i upriličena radionica lutkarstva. Za zatvaranje festivala planirana je dodjela i priznanja u Centru kulture i mladih.

Cilj festivala je da, putem pozorišta za djecu i mlade uvede najmlađe generacije u teatarsku umjetnost s akcentom na pedagošku dimenziju programa promovirajući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugarima , obitelji, prirodi….

Pokrovitelj Festivala je Općina Centar, uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta i Općine Stari Grad.