Postoji već 13 godina
518

Sarajevo Navigator slavi 150 brojeva: Kako smo pomogli bh. turizmu da stane na noge

L. K.
Foto: Sarajevo Navigator / 1., 50., 100. i 150. primjerak vodiča (s desna na lijevo)
Foto: Sarajevo Navigator / 1., 50., 100. i 150. primjerak vodiča (s desna na lijevo)
Već 13 godina građani i turisti upoznaju i prate Sarajevo kroz mjesečni "Sarajevo Navigator", koji ovog mjeseca slavi jubilarni 150. objavljeni broj.

Davne 2006. portal Klix.ba je pisao o počecima Sarajevo Navigatora, a od tada je ovaj vodič preuzeo obavezu informisanja građana i turista o važnim događajima u Sarajevu, ali i o drugim stvarima koje je potrebno znati ukoliko želite istražiti i upoznati glavni grad BiH. Tada, mali časopis sa tek nekoliko najavljenih događaja, a danas stranice kojima bi se ponosile mnogo veće države od BiH.

Ideja nastaje u ljeto 2006. godine, a samo nekoliko mjeseci kasnije, u aprilu 2007. izdat je prvi broj Navigatora. Iz želje da se napravi promocija Sarajeva kao urbanog grada, grupa entuzijasta se udružila i počela graditi priču koja danas slavi 150 brojeva. Bio je to poklon koji su htjeli dati gradu u kojem je broj stranaca, građana i turista sve više rastao.

Iza ekipe koja je kreirala Navigator danas je milion i po podijeljenih primjeraka, a oni ne namjeravaju stati na ovome. Osim Navigatora, koji je najpopularniji vodič i kojeg možete naći na približno 400 lokacija u Sarajevu, tim vrijedno radi i na godišnjem vodiču "Destination Sarajevo" koji je specifičan po tome da je jedini vodič u širem regionu koji je pisan na Engleskom, Bosanskom, Arapskom i Kineskom jeziku.

Foto: Sarajevo Navigator 1., 50., 100. i 150. primjerak vodiča (s desna na lijevo)
Foto: Sarajevo Navigator 1., 50., 100. i 150. primjerak vodiča (s desna na lijevo)

Pored toga, tu je i Sarajevo Map, što je mapa grada koja je također dostupna na više od 400 lokacija u glavnom gradu BiH. Iz Navigatora ističu kako će se u narednom periodu truditi održati nivo koji su dostigli sa printanim izdanjima, ali i kako lagano kreću ka modernizovanju i kako već imaju stranicu na internetu.

"Primijetili smo da našu stranicu Sarajevo Travel posjećuje veliki broj stranaca, ali i građana Sarajeva koje najviše zanima kalendar događaja. Prošle godine smo imali više od pola miliona korisnika, što nas veoma raduje. Uzmimo u obzir da je Kanton Sarajevo prošle godine posjetilo više od pola miliona turista, znači da je skoro svaki gost koji je posjetio Sarajevo ušao i na naš portal u potrazi za informacijama", kaže Enis Avdić iz Navigatora.

Uskoro možemo očekivati novu verziju aplikacije Sarajevo Navigator, obećava nam Avdić. Ističe kako će aplikacija doživjeti svoj redizajn kako bi ponudili neke nove sadržaje u skladu sa trendovima koji se dešavaju na svjetskoj sceni.

"Nadam se da smo Navigatorom puno pomogli turizmu u Sarajevu. Povratne informacije koje dobijamo su jako pozitivne i moram priznati da je to gorivo koje nam pomaže da idemo dalje. Smatramo da Sarajevo mora imati ovakvo nešto, jer je ono turistička destinacija koja ima potencijala da bude jako visoko pozicionirana u Evropi zbog svoje raznolike historije te njene kombinacije sa kulturom", kaže Avdić.

Osim toga, Sarajevo se može pohvaliti planinama koje se nalaze na samo pola sata udaljenosti od grada, što je nešto što mnoge zemlje svijeta nemaju. A i to je, kaže naš sagovornik, samo kap u moru svega što Sarajevo može i ima za ponuditi.

"Organizivali smo fotokonkurs od 1. augusta, a koji je trajao do jučer, kreiran je u čast 150. izdanja Navigatora. To je samo jedna od akcija u kojoj mi pokušavamo uključiti Sarajlije i turiste u promociju. Ideja je bila kreirati fotokonkurs kojem se mogu pridružiti svi ljudi koji mogu napraviti fotografiju, podijele fotografiju na Instagramu uz hashtag #destinationsarajevo i #mojesarajevo i tako promovišu naš grad. Fotokonkurs je jako uspješan, imamo oko 400 prijavljenih radova, a u subotu 14. septembra organizovat ćemo izložbu u kojoj ćemo prikazati 25 najboljih radova", kaže Avdić.

Foto: Sarajevo Navigator 1., 50., 100. i 150. primjerak vodiča
Foto: Sarajevo Navigator 1., 50., 100. i 150. primjerak vodiča

Dodaje kako će tada najbolji autori biti nagrađeni, te poziva čitatelje portala Klix.ba da posjete izložbu koja će biti otvorena do 29. septembra u Hastahani.

"Kao dobar primjer kontinuiranog napretka možemo uzeti vodiče nekih Švicarskih gradova koje smo koristili kao uzor kada smo pravili naš prvi Sarajevo Navigator. Oni, evo 12 godina kasnije nisu napravili nikakve veće promjene, dok smo mi napravili promjene koje su nebo i zemlja", kaže.

Navigator ide dalje, obećava dva nova modula, poboljšanje aplikacije i još mnogo toga. Njihov cilj je uvijek isti, prikazati Sarajevo u što ljepšem i boljem svjetlu i promovisati ga kao urbani grad vrijedan posjete. Smatraju da je Sarajevo odlično opremljeno prezentacionim materijalima o turizmu, te kako mu drugi veliki gradovi regiona u ovom trenutku apsolutno ne mogu parirati u tim stvarima.