Travnik u malom
7

Probali smo slastice i vezirove kafe u njegovom dućanu u Šarenoj džamiji

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Otvorenje Vezirovog dućana u suterenu Šarene džamije u Travniku s velikim oduševljenjem pozdravili su svi Travničani, ali i turisti. Veoma neobične kafe, slastice i sokove morali smo i sami probati, a evo zbog čega je ovo Travnik u malom.

Vezirov dućan u bezistanu travničke Šarene džamije dobio je ime sasvim slučajno. Mnogo je opcija bilo, ali svaka je morala sadržavati "vezira". Tako je odlučeno da ovo bude Vezirov dućan, sa širokim izborom vezirovih kafa i čajeva, a unutrašnost objekta protkana je Bosnom i Hercegovinom.

Kada nekoga pitate koji su simboli Travnika, osim Šarene džamije i ćevapa, svako će vam reći da je to Plava voda, zbog čega na svakom stolu u ovom dućanu stoji bokal s vodom. Reći će vam da je to i slon, i to vezirov, zbog čega ćete veoma lako u dućanu pronaći i figurice sa slonom, ali i Lutvin mačak kojeg prilikom posjete dučanu nismo pronašli, ali tu je.

U meniju Vezirovog dućana čista priroda i zdravlje te kafe i sokovi za dobro raspoložene, za razgovor, za jačanje imuniteta i što sve ne, a uz svaku kafu ili čaj nezaobilazan je i kolač. Kadaif, hurmašica, baklava ili sitni kolačići.

Ono što je najinteresantnije gostima, zbog čega smo i sami poželjeli probati, jeste Kafa uz priču.

Sve počinje s mlinom u rukama. Da biste popili kafu prvo je potrebno da je sameljete, a zatim uz razgovor u "svojoj" sobi opustite u čarima hurmašice s medom i sokom od ruže, koja je više za one koji vole poslastice. Za naš ukus previše slatko.

Tradicionalne espresso kafe sa dodacima imaju i svoje nazive. Ništa se drugačije ne razlikuju od bilo koje druge espresso kafe, ali kolačići daju poseban gušt ispijanju napitka te tako espresso kafe možete naručiti kao teretli kafu (sa šlagom), varenikafa (s mlijekom) i kafa uz priču (s mlinom). Vezirova kafa dolazi sa sitnim kolačima i šerbetom.

Međutim, ono što je specifično za ovaj dućan jeste što svako piće i poslastica su modifikovani i u sebi sadrže dozu zdravog i travničkog.

Tako je i s bozom sa dodatkom limuna koji daje poseban šmek i "razbija" brašnasti osjećaj napitka. Sok od jagoda u ponudi je tek nekoliko dana, hladan je super osvježenje na vrućinama i u hladovini bezistana Šarene džamije.

Osnivačica Vezirovog dućana Đenana Bajraktarević ističe da je cilj ponuditi dašak bosne svakom gostu koji je iz Bosne ili van Bosne.

"U turski čaj ubacujemo tajni dodatak sa lokalnog kraja što su prepoznali naši gosti iz Turske i ocijenili kao odličnim 'dodatkom'. Svi čajevi su prirodni i organski iz Novog Travnika, šerbe koje pravimo je od jabuke, cvekle, mrkve, aronije i limuna. Sve je na prirodnoj bazi s ciljem jačanja imuniteta, ali i jedinstvenog ukusa", kazala je Bajraktarević koja planira uskoro uvesti i bezglutenske tradicionalne bosanske kolače te arapsko slatko zbog gostiju iz UAE.

Ukoliko želite upoznati travnik uz kafu uz domaćinstvo ugostitelja, ali i kroz slastice i priče o Veziru, obavezno morate posjetiti Vezirov dućan. Ako ne volite mnogo slatke kolače, tražite one manje slatke, ako ipak volite, pripremite se samo za kolače.