U 93. godini
38

Preminuo je "otac" tiramisua Ado Campeol

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Slastičar Ado Campeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini.

Bio je vlasnik restorana Le Beccherie u gradu Treviso na sjeveru Italije. Upravo su u ovom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuhar, a koji je kasnije postao poznat širom svijeta. Na meni restorana uvršten je 1972. i nikada nije patentiran.

Međutim, postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ova poslastica. Među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji se služio u javnoj kući u Trevisu. No, općeprihvaćeni recept za tiramisu je nastao u Campeolovom restoranu.

Campeolu je počast odao i guverner regije Veneto Luca Zaia. Preko Twittera je poručio da je grad izgubio "još jednu zvijezdu u hrani i vinu".

Restoran Le Beccherie otvoren je 1939. Prema riječima glavnog kuhara Roberta Linguanotta, ovaj kolač je nastao kao posljedica grešaka prilikom pravljenja sladoleda od vanilije. Liguanotto je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Tada je primijetio da je smjesa vrlo ukusna, a na šta je ukazao i Campeolovoj supruzi.

Potom su iskoristili kore natopljene kafom posipajući je kakaom. Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na engleskom znači "podigni me". Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih deserata na svijetu.

Priprema se i sa alkoholom, ali originalni recept, koji je Italijanska kulinarska akademija 2010. odobrila, podrazumijeva da se ne koristi alkohol. Izostavljanjem alkohola želi se omogućiti djeci da ga konzumiraju, piše BBC.