Predrag Vučković od ruba svemira do Mostara: Na mojim fotografijama vidi se adrenalin

Piše: R. D./Klix.ba
9.9.2018. u 08:02
22
20
Predrag Vučković od ruba svemira do Mostara: Na mojim fotografijama vidi se adrenalin
22
Predrag Vučković od ruba svemira do Mostara: Na mojim fotografijama vidi se adrenalin Foto: R. D./Klix.ba
Na Red Bull Cliff Diving spektaklu koji svake godine dođe u Mostar možete upoznati mnogo posebnih ljudi, nekih koji mogu uraditi ono što većina samo sanja. Jedan od njih nije skakač, već fotograf i to ekstremni. Predrag Vučković jedan je od službenih Red Bull fotografa i snima one fotografije za koje se ponajprije zapitate kako su nastale.
Ovaj rođeni Beograđanin ima 45 godina i fotografiše iz vode, zraka, različitih prevoznih sredstava, klimatskih uslova i neuslova. Kaže da i danas živi u Beogradu, da to ne želi mijenjati, ali da radi svugdje po svijetu i to ga veseli.

"Cijeli život se bavim fotografijom, nije to došlo preko noći. Bavio sam se, a i danas nešto manje, mnogim ekstremnim sportovima, to je ona moja prednost koja me uvela u fotografiju, posebno ovu kakvu sada radim. Danas se manje bavim sportom, a više fotografišem mlađe generacije. Ipak, moja najveća prednost u odnosu na kolege je što poznajem ekstremne sportove, time i moje fotografije pričaju neku drugu priču", kaže nam Vučković.


Za Red Bull radi već trinaest godina i jedan je od njihovih internacionalnih fotografa koji pokrivaju sve najveće događaje širom svijeta.

"Imam blizu 600 fotografisanja samo za Red Bull u 72 različite zemlje. Ja sam jedan od njihovih fotografa s najviše fotografisanja. Nikad nisam imao nekih nezgoda, iako se radi u ekstremnim uslovima. Trudimo se da ih ne bude, nije bilo ništa što bih izdvojio, bilo je nekih sitnica", ispričao je.

Snimao je na Antartiku, na brojnim nevjerovatnim lokacijama, ali izdvaja naravno Red Bull Stratos i skok s ruba svemira 14. oktobra 2012. godine kojeg je izveo nevjerovatni Felix Baumgartner.


"To je sigurno jedna od najvećih referenci koju sam radio, nevjerovatan poduhvat, jedinstven. Imam dosta događaja koje sam napravio u tim godinama, nekad je zaista teško nešto posebno izdvojiti. Nekad me za te projekte vezuje sam projekat, nekad ljudi koji učestvuju, nekad posebna lokacija. Najteže je izdvojiti jednu stvar", kaže Predrag.

Godinama je već i u Mostaru, ispod Starog mosta, kaže da se trudi da napravi neki drugačiji snimak nego njegove kolege.

"Jedan dan obično fotografišem iz vode, sutra ću biti u vazduhu s dronom, probat ću da dobijem neku drugačiju perspektivu. Veliki mi je izazov i svaki put uživam kad sam tu, a to se i vidi. Ne izgovaram to samo da bih rekao, stvarno je tako. Atmosfera je ovdje super, publika, ronioci, svi me znaju, pozdravljaju, sjajno je", ispričao nam je ovaj neobični fotograf.


Kaže nam da nema nekih posebnih planova, sve što je želio uslikati, već je napravio. Kad odluči čvrsto se drži tog plana. Ipak, rekao nam je da ga trenutno najviše motivira podvodno snimanje, te su posebno želje usmjerene u tom pravcu.

"Dok sam se bavio ekstremnim sportovima, profesionalnije i ozbiljnije, taj adrenalin sam osjećao tokom bavljenja tim sportom. Sada adrenalin nije isti, drugačiji je, ali ga ima jer svaka fotografija predstavlja određeni izazov i osjećam ga u tom izazovu. Ne mogu da osjetim adrenalin čovjeka koji skače s mosta, ali ga osjetim kroz izazov, sad je on na fotografijama", kazao nam je Predrag Vučković.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: