Odabrani mjesec
8

Poznati čestitali ramazan: Neka vas post podsjeti na praštanje, solidarnost i toleranciju

Klix.ba
Foto: Facebook/Instagram
Foto: Facebook/Instagram
Mubarek mjesec ramazan nastupio je sinoć zalaskom sunca. Ovaj mjesec posta, milosti i oprosta čestitale su mnoge poznate osobe, među kojima su Marija Šerifović, Čedomir Jovanović, Emina Jahović, te Amra Silajdžić-Džeko.

Jedna od najboljih srbijanskih pjevačica Marija Šerifović na svom je Instagram profilu uputila čestitku svim vjernicima islamske vjeroispovjesti, naglasivši kako je ramazan mjesec posta, milosti i oprosta.

"Ramazan je mjesec posta, milosti i oprosta, ali i mjesec radosti i veselja. Svim ljudima muslimanske vjeroispovjesti koji ga dočekuju s radošću ramazan šerif mubarek olsun", napisala je Marija Šerifović.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Čestitkama se pridružio i srbijanski političar, lider Liberalno demokratske partije i savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Čedomir Jovanović.

"Dragi prijatelji, upućujem vam najsrdačnije čestitke povodom početka posta u mjesecu ramazanu. Neka nas ovaj post podsjeti na vrijednosti praštanja, solidarnosti, tolerancije i međusobnog uvažavanja, a vjernicima donese duhovni mir i radost. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!", napisao je Čedimir Jovanović na svom Facebook profilu.

Ramazan je čestitala i Emina Jahović.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

🦋💫🙏🏻

Objavu dijeli Emina Jahovic (@yaemina)

Amra Silajdžić-Džeko na Instagram storyju napisala je kako svi vjernici u toku mjeseca ramazana trebaju opraštati, tražiti oprost i zahvaliti na svim blagodetima života.

"Prije ramazana želim reći: Opraštam onom ko me ogovara, ko mi je nepravdu učinio, ko se prema meni ružno ponašao. Žao mi je ako sam nekoga naljutila, povrijedila, učinila da se neprijatno osjeća. Zahvaljujem onima koji me se sjećaju u dovi, iskazuju poštovanje, onima koji mi prilaze čistog srca. Gospodaru, podari nam svima Tvoju milost u mubarek ramazanu", napisala je Amra Silajdžić-Džeko.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Mjesec ramazan je naodabraniji mjesec u islamu, naime u ovom je mjesecu 611. godine počela objava Kur'ana. Svaki punoljetni musliman i muslimanka dužan je postiti čitavih mjesec dana od nastanka zore do zalaska sunca.