Omaž velikanima
50

Poznate svjetske, regionalne i bh. ličnosti koje su nas napustile u 2018. godini

Piše: M. A.
Godinu koja je na izmaku pamtit ćemo po odlasku mnogih utjecajnih ljudi iz sfere javnog djelovanja. Milena Dravić, Sabahudin Kurt, Stephen Hawking, Kofi Annan i Paddy Ashdown samo su neke od poznatih ličnosti koje su preminule u ovoj godini.

Na samom početku 2018. godine svijet je ostao bez France Gall, velike francuske pjevačice koja je 7. januara izgubila bitku s rakom. Ona je bila na vrhuncu karijere tokom 60-ih godina prošlog stoljeća, a njen najveći hit u karijeri zasigurno je pjesma "Ella elle l'a" s albuma "Babacar" iz 1987. godine po kojoj je najviše i prepoznaje svjetska javnost.

France Gall (Foto: AFP)
France Gall (Foto: AFP)

Predrag Lucić, ugledni hrvatski novinar i pisac, preminuo je 10. januara 2018. godine u Splitu. Ostat će upamćen kao jedan od nosilaca projekta Feral Tribune zajedno s Borisom Dežulovićem i Viktorom Ivančićem, a njegovi novinski tekstovi nerijetko su bili u centru brojnih rasprava pa čak i tužbi zbog izuzetno kritičkog stava koji je zauzimao prema vlastima u Hrvatskoj i Srbiji 90-ih godina. U toku života objavio je četiri knjige i dobitnik je dvije književne nagrade.

Predrag Lucić
Predrag Lucić

Frontmen irskog sastava The Cranberries Dolores O'Riordan umrla je sredinom januara, a kao glavni uzrok smrti ove rock kantautorice navodi se gušenje u kadi hotelskog kupatila, koje je nastalo kao posljedica poremećaja svijesti uzrokovanog prekomjernim uzimanjem alkohola. Za sastav The Cranberries je važno istaći da je 1996. godine na albumu "To the Faithful Departed" objavljen i singl "Bosnia" koji govori o ratu na području naše države tokom 90-ih.

Dolores O'Riordan
Dolores O'Riordan

Simon Shelton Barnes je čovjek koji je igrao ulogu Tinkieja Winkieja u popularnoj seriji za djecu "Teletubbies". Ovaj glumac i plesač je preminuo 17. januara ove godine od hipotermije koja je bila prouzrokovana visokom koncentracijom alkohola u njegovom krvotoku. U trenutku smrti je imao 52 godine.

Simon Shelton Barnes
Simon Shelton Barnes

Rođeni Trebinjac s dugogodišnjom adresom prebivališta u Beogradu Nebojša Glogovac preminuo je u februaru zbog komplikacija vezanih za karcinom pluća koji mu je dijagnosticiran krajem 2017. godine. Ovog regionalno popularnog glumca svi filmofili pamtit će po njegovim rolama u filmovima "Ubistvo s predumišljajem" i "Nebeska udica".

Nebojša Glogovac
Nebojša Glogovac

Zasigurno najpoznatiji bh. berač željeza Nazif Mujić iznenada je umro 18. februara 2018. godine u 47. godini. Iz ilegale je izašao ulogom u filmu Danisa Tanovića "Epizoda u životu berača željeza" u kojem jedna romska porodica zapravo "glumi" samu sebe. Prethodno navedeni film je dobio Srebrenog medvjeda za najbolji film na Berlinaleu, dok je Nazif Mujić također dobio Srebrenog medvjeda za najbolju mušku ulogu na festivalu.

Nazif Mujić
Nazif Mujić

Sabit Hadžić, bivši selektor košarkaške reprezentacije BiH i trener kosovske ekipe Sigal iz Prištine, najprije je doživio teži moždani udar zbog kojeg je morao biti hitno prebačen u Antaliju na liječenje, gdje su ga turski ljekari stavili u induciranu komu. Međutim, ovaj težak životni period legendarni Sabit Hadžić nije uspio prebroditi te je preminuo 3. marta 2018. godine.

Sabit Hadžić (Foto: EPA)
Sabit Hadžić (Foto: EPA)

Jedan od najistaknutijih bh. stručnjaka iz oblasti ginekologije i akušerstva prof. dr. Nedžad Nakaš preminuo je 4. marta ove godine u 45. godini, a kao glavni uzrok smrti ovog uglednog ljekara ističu se srčani problemi. Nedžad je bio sin prof. dr. Abdulaha Nakaša, velikog profesionalca i humaniste po kojem sarajevska Opća bolnica danas nosi ime.

Nedžad Nakaš
Nedžad Nakaš

Fudbalsku javnost šokirala je informacija da je preminuo Davide Astori, italijanski reprezentativac i kapiten Fiorentine. U trenutku smrti Astori je imao samo 31 godinu, a preminuo je u snu zbog bradikardije koja je dovela do potpunog prestanka rada srca. Iza Davidea Astorija je ostala supruga Francesca i malodobna kćer Vittorija.

Davide Astori (Foto: EPA)
Davide Astori (Foto: EPA)

Jedan od najvećih svjetskih teoretskih fizičara Stephen Hawking je umro 14. marta ove godine u svom domu u Cambridgeu. Iako je skoro čitav svoj život bio prikovan za kolica, on se nastavio profesionalno razvijati i danas se za njega smatra da je jedan od vodećih fizičara iz oblasti kosmologije i kvantne gravitacije u historiji.

Stephen Hawking (Foto: AFP)
Stephen Hawking (Foto: AFP)

Bh. filozof, prevodilac i ugledni član ANU BiH Vladimir Premec napustio nas je 23. marta 2018. godine. Tokom svog radnog vijeka posebno se fokusirao na proučavanje historije filozofije, a za života je objavio niz stručnih djela i nekoliko prijevoda iz oblasti humanističkih nauka.

Vladimir Premec
Vladimir Premec

Istog mjeseca nas je napustio i doajen bh. muzičke scene Sabahudin Kurt. On je široj javnosti poznat po nastupu na Eurosongu 1964. godine uz pjesmu "Život je sklopio krug" kojom je zauzeo 13. poziciju.

Sabahudin Kurt
Sabahudin Kurt

Jelena Jovanović Žigon je najpoznatija po ulozi Jelene Todorović u megapopularnom nizu filmova "Žikina dinastija". Bila je supruga Štefana Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon. Preminula je u Beogradu 10. aprila 2018. godine u 84. godini.

Jelena Žigon (Foto: Facebook)
Jelena Žigon (Foto: Facebook)

Također, još jedna smrt koja je potresla svjetsku javnost bila je ona švedskog DJ-a i muzičkog producenta Aviciija. Naime, smrt ove muzičke zvijezde još uvijek je misterija, ali prema izvještaju TMZ-a iz 1. maja poznati Avicii je sam sebi presudio tako što je presjekao vene na rukama razbijenom flašom vina, što je dovelo do velikog gubitka krvi. Izvori bliski Šveđaninu su kasnije kazali medijima da je on dugo bio u potrazi za "vlastitim mirom".

Avicii (Foto: EPA-EFE)
Avicii (Foto: EPA-EFE)

Možda i najveći svjetski kuhar, pisac i televizijski voditelj Anthony Bourdain preminuo je u 62. godini, a istraga je potvrdila da je riječ o samoubistvu vješanjem pojasom kućnog ogrtača u jednom hotelskom apartmanu u Francuskoj. Bourdain je bio u ljubavnoj vezi s Asijom Argento, a smatra se kako je navodna preljuba Argento bila glavni motiv za samoubistvo šarmantnog kulinarskog znalca.

Anthony Bourdain (Foto: AFP)
Anthony Bourdain (Foto: AFP)

Joe Jackson, mozak grupe The Jackson 5 i otac Michaela Jacksona, umro je 27. juna od raka gušterače u krugu porodice i prijatelja. Iako se sam nije bavio muzikom u pravom smislu te riječi, on je slovio za izvrsnog talent menadžera koji je u svijet showbiza uveo Michaela i Janet Jackson.

Joe Jackson (Foto: AFP)
Joe Jackson (Foto: AFP)

Hatidža Mehmedović, nekadašnja predsjednica udruženja "Majke Srebrenice" i jedan od simbola očuvanja uspomene na žrtve genocida nad Bošnjacima iz 1995. godine preminula je 22. jula 2018. godine u Sarajevu. Ona je tokom ratnih zbivanja u BiH 90-ih godina izgubila skoro čitavu porodicu, ali je ipak odlučila vratiti se u Srebrenicu 2003. godine i od tada se kontinuirano sve do smrti borila kako bi dokazala šta se zapravo dešavalo u Srebrenici tokom minulog rata.

Hatidža Mehmedović
Hatidža Mehmedović

Pretposljednji dan mjeseca jula 2018. godine obilježila je smrt Olivera Dragojevića, poznatog hrvatskog pop muzičara. Uzrok smrti krije se u komplikacijama vezanim za karcinom pluća s kojim se morski vuk, kako su ga mnogi prijatelji zvali, borio skoro godinu. Interesantno je naglasiti kako su vijest o smrti Olivera Dragojevića osim regionalnih objavili i neki svjetski mediji.

Oliver Dragojević
Oliver Dragojević

Nekadašnji gradonačelnik Sarajeva, premijer FBiH i član SDP-a BiH Alija Behmen umro je u 78. godini 31. jula ove godine. Funkciju gradonačelnika Sarajeva obavljao je od 2009. do 2013. godine.

Alija Behmen
Alija Behmen

Kraljica soula Aretha Franklin preminula je u svom domu u Detroitu u 77. godini. Među bezvremenskim hitovima jedne od najutjecajnijih muzičarki svih vremena nalaze se "(You Make Me Feel Like) A Natural Woman", "Day Dreaming", "A Rose Is Still A Rose" i mnogi drugi, a 2005. godine predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvećim američkim civilnim priznanjem.

Aretha Franklin (Foto: AFP)
Aretha Franklin (Foto: AFP)

Bivši glavni sekretar UN-a i osvajač Nobelove nagrade za mir Kofi Annan umro je u 80. godini u Švicarskoj. Svijet će ga pamtiti kao prvog tamnoputog generalnog sekretara UN-a, a ovu funkciju je obavljao od 1997. do 2006. godine. Iako su bile vrlo česte sabotaže njegovog rada, Kofija Annana će svijet pamtiti kao vrlo umjerenog i politički načitanog diplomatu.

Koffi Annan (Foto: AFP)
Koffi Annan (Foto: AFP)

Bh. arhitektonski mag slovenskog porijekla Ivan Štraus, koji je radio na projektovanju nekih od najznačajnijih zgrada koje Sarajevo ima, preminuo je 24. augusta 2018. godine. Osim mnogih nagrada koje je dobio za svoje arhitektonske bravure, Ivan Štraus je također i autor nekoliko stručnih publikacija i autor nekoliko arhitektonskih izložbi. Važno je istaći i to da je Štraus 1965. godine dobio Šestoaprilsku nagradu.

Ivan Štraus
Ivan Štraus

Legendarna jugoslavenska i srbijanska glumica Milena Dravić također nas je napustila sredinom oktobra ove godine. Ona je sahranjena u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju kraj svog voljenog supruga Dragana Nikolića koji je preminuo prije dvije godine. Sahrani je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi.

Milena Dravić
Milena Dravić

Ostali smo u 2018. godini i bez još jednog velikog dramskog umjetnika - Predraga Ejdusa. On je preminuo u 71. godini u Beogradu, a tokom života je ostvario desetine filmskih, televizijskih i pozorišnih uloga. Publici u BiH najpoznatiji je po ulozi Jovana Belajbega u humorističkoj seriji "Lud, zbunjen. normalan".

Predrag Ejdus
Predrag Ejdus

Fahrija Karkin, sigurno jedan od najtraženijih advokata, barem kada je riječ o Sarajevu, preminuo je početkom novembra u 71. godini. Poznat je kao profesionalac koji se nije libio uhvatiti ukoštac s najsloženijim sudskim postupcima, a jedan od njegovih najvećih poslovnih zadataka svakako je bila odbrana muslimanskih intelektualaca iz famoznog Sarajevskog procesa iz 1983. godine, koje je predvodio Alija Izetbegović od optužbi koje su im bile stavljane na teret.

Fahrija Karkin
Fahrija Karkin

U aprilu je preminula Barbara Bush, a sedam mjeseci poslije nje umro je i njen muž George H. W. Bush koji je skupa sa svojim najstarijim sinom jedna od najkontroverznijih političkih figura u historiji SAD-a. U posljednjih nekoliko godina bio je u invalidskim kolicima zbog toga što je obolio od Parkinsonove bolesti.

Barbara i George H.W. Bush (Foto: AFP)
Barbara i George H.W. Bush (Foto: AFP)

Krug zatvara smrt Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH i uglednog britanskog diplomate koji je preminuo u 77. godini zbog kancera mokraćne bešike. Bio je poznat po svojoj dosljednosti kada je riječ o provođenju Dejtonskog sporazuma, ali i po najvećem broju smjena visokih funkcionera iz RS-a koji su ga kršili.

Paddy Ashdown (Foto: AFP)
Paddy Ashdown (Foto: AFP)