Planina Taranaki
139

Playboyeva manekenka uvrijedila pleme Maori jer se fotografisala gola na svetom vulkanu

Klix.ba
Playboyeva manekenka Jaylene Cook naljutila je pleme sa Novog Zelanda Maori jer se fotografisala gola na vrhu vulkana planine Taranaki, te postavila tu fotografiju na Instagram.

Zajednica Maori poručila je da Cook ne poštuje planinu koja je njima sveta. S druge strane, ona i njen i partner imaju potpuno drugačije mišljenje. Tvrdi kako je fotografija čista i prirodna.

"Nije nepristojna ili eksplicitna. Znamo historiju planine i poštujemo je. Biti gol nije uvredljivo na bilo koji način. To je prirodno i čisto i pokazuje slobodu i snagu", kaže ova manekenka.

Planina se nalazi u North Islandu. Posjetioci se penju 2.529 metara kako bi odali počast. Originalno ime planine je bilo Egmont, kako je nazvao kapetan Cook 1770. godine. Ima veliki duhovni značaj za lokalno pleme. Krater vulkana smatraju glavom Taranakija, stijene njegovim kostima, rijeke njegovom krvlju, a biljke i drveće njegovim ogrtačem. Nudi zaštitu ljudima od vremenskih uvjeta.

"Mi se ne penjemo na planinu jer je smatramo našim pretkom. Prihvatamo da se ljudi popnu do vrha, ali tražimo da pokažu poštovanje. Vjerovatno mnogim ljudima to ništa ne znači, ali moji rođaci i prijatelji su se uznemirili jer smatraju ovo velikim nepoštivanjem planine", rekao je Dennis Ngawhare, pripadnik plemena.