Porodični sport
4

PETA pokušava zabraniti utrke golubova

Klix.ba
Aktivisti za zaštitu životinja iz organizacije PETA pozivaju na zabranu utrkivanja golubova u Velikoj Britaniji, navodeći kako 90 posto ptica podlegne tokom takmičenja.

Nakon dvomjesečne tajne istrage, PETA-ini aktivisti tvrde kako hiljade ptica nestane svake godine takmičeći se u utrkama, leteći i po 1300 kilometara. PETA navodi da su analize statistika utrka u posljednjih 10 godina pokazale da manje od četvrtine golubova preživi utrke preko kanala La Manche. Ptice koje su spore ili loše uzgajivači ubiju.

U Velikoj Britaniji trenutno živi više od 40 hiljada ljubitelja golubova, među kojima je i kraljica Elizabeta II, a svake godine se uzgoji blizu dva i po miliona ptica.

"Kao i svaki drugi oblik iskorištavanja životinja i utrke golubova pogoni novac. Pohlepa šalje milione ptica u preranu smrt", izjavila je Mimi Bekhechi, direktorica PETA-e u Velikoj Britaniji.

Ljubitelji golubova negiraju optužbe o zlostavljanju, insistirajući na tome da je to porodični sport koji kombinira uzgoj životinja sa prirodnom željom za pobjedom.

Stewart Wardrop, iz Royal Pigeon Racing Association (RPRA), tvrdi da svaki dokazani slučaj zlostavljanja i lošeg tretiranja životinja treba kazniti.

"Bila je misterija zašto toliko ptica nestaje tokom utrka, ali pretpostavljamo da se većina njih nije vratila zato što su pronašli druge domove. Nadamo se da ćemo saznati više proučavajući golubove uređajima za praćenje", izjavio je Wardrop.

"Možemo samo potvrditi da smo dobili informacije od PETA-e i da ćemo ih istražiti", izjavio je glasnogovornik RSPCA, britanske organizacije za zaštitu životinja.