edukacijski sadržaji
81

Osam dana SFF groznice na Authority Partners Bridge-u

Održavanjem 28. Sarajevo Film Festivala glavni grad Bosne i Hercegovine je u periodu od 12 do 19.8.2022. godine bio regionalni centar filma, kulture i umjetnosti.

Za najbolji provod i sjajne edukacijske sadržaje i ove godine svi putevi vodili su na jedno mjesto – Authority Partners Bridge.

Eiffel most na Skenderiji ove godine bio je obojen bojama globalne softverske kompanije Authority Partners, koja već 17 godina važi za jednu od najuspješnijih i najprosperitetnijih bosanskohercegovačkih IT kompanija.

Osim muzičkih nastupa regionalnih i bosanskohecegovačkih zvijezda: Ide Prester & Lollobrigide, Hladnog Pivo, Cubisma, Betty Boom, Crnih Mambi, After Affair-a, Gramophonedzija i Zlatana Karića, u ovogodišnji program Authority Partners Bridge-a uvršteni su i brojni lokalni, ali i globalni edukacijski sadržaji.

Na temu zapošljavanja i privlačenja talenata u IT industriju panel "Bridging the gap: Grasping opportunities in the IT industry" okupio je naistaknutije predstavnike i predstavnice bosanskoheregovačkih IT kompanija. Zerina Sulejmanović Terzić, voditeljica ureda za akviziciju talenata kompanije Authority Partners, Larisa Halilović, konsultantica za razvoj timova, Amer Klopić, direktor odjela za atrakciju talenata kompanije Ministry of Programming, Rusmira Bukić, menadžerica ljudskih resursa kompanije ZenDev i Benjamin Kadić, osnivač i direktor talent agencije Popcorn Recruiters, razgovarali su sa učesnicima i učesnicama na temu izazova zapošljavanja u ovoj industriji, pristupu talentima u 2022. godini i potencijalnim rješenjima za prekvalifikaciju, usavršavanje i edukaciju radne snage na tržištu rada. Glavno mjesto okupljanja i dobrog provoda u okviru ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala bilo je sjajna prilika i za veliki povratak motivacijskog događaja FuckUp Nights Sarajevo, sarajevskog izdanje svjetske platforme nastale sa ciljem da se društveno neodobravanje koje se povezuje sa pojmom neuspjeha promijeni i neuspjeh postane sastavni dio procesa građenja uspješnih poslovnih priča.

Na prepunom Authority Partners Bridge-u svoje priče o neuspjehu podijelili su dvije govornice i jedan govornik: Erna Šošević, poduzetnica, osnivačica i direktorica prve platforme za digitalno umrežavanje za privatni sektor Bizbook.ba i jedna je od žena pionirki tehnološke startup scene u Bosni i Hercegovini, Larisa Halilović, međunarodna ekspertica za obrazovanje i razvoj, mentorica i dvostruka TEDx govornica, te Ismar Lačević, poduzetnik, osnivač digitalnog novčanika Project Adam i glavni organizator platforme TEDxSarajevo.

A da uz ime svjetski poznatog Sarajevo Film Festivala i globalne kompanije Authority Partners idu i najveća svjetska imena pokazali su i održavanjem #IamRemarkable radionica, Google inicijative koja osnažuje žene i druge nedovoljno zastupljene grupe da proslave svoja postignuća na radnom mjestu i šire. Pet Google facilitatorica iz cijelog svijeta: Lisa De Wachter, Magdalena Maksan, Pauline Nguru, Pavani Vantimitta i Priscila Perez, u okviru Authority Partners Bridge-a održale su radionicu za uposlenike i uposlenice ove globale softverske kompanije, koja je već 17 godina jedna od najuspješnijih i najprosperitetnijih bosanskohercegovačkih IT kompanija.