magazin
26

Oliver Stone: Pokemoni vode u totalitarizam

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Filmski režiser Oliver Stone izjavio je da fenomen igrice Pokemon GO predstavlja novi oblik invazije na privatnost ljudi i da može voditi u totalitarizam.

Stone je tokom promocije svog novog filma Snowden u San Diegu rekao da je ta aplikacija dio veće kulture "kapitalizma koji vrši nadzor".

"To je najbrže rastući poslovni potez ikada i oni su uložili ogroman novac u nadgledanje, a to je sakupljanje podataka. Oni rovare za podacima o svakoj osobi u ovoj prostoriji i traže informacije o tome šta kupujete, šta volite i, iznad svega, kako se ponašate", rekao je režiser.

Igrica koja koristi podatke o lokaciji igrača postala je preko noći popularna širom svijeta nakon što je predstavljena ranije ovog mjeseca, ali je izložena kritikama zbog toga što traži pristup podacima o pretraživanju interneta putem Googla i elektronskoj pošti.

U svijetu su se već desile saobraćajne nesreće, krivična dijela i razni drugi problemi zbog igrice u kojoj učesnici u realnom svijetu uz pomoć svojih pametnih telefona love mala čudovišta - Pokemone.

Trostruki dobitnik nagrade Oscar rekao je da Pokemon GO pripada "kulturi nadgledanja" i da je ona svuda oko nas.

"To je ono što neki nazivaju kapitalizmom nadgledanja. To je najnovija faza. Vidjet ćete novi oblik robotskog društva, u kojem će oni znati kako želite da se ponašate i replicirat će vaše ponašanje i time vas nahraniti. To se zove totalitarizam".

Igrica Pokemon GO zvanično je pokrenuta u SAD, Australiji, Novom Zelandu i Evropi, a od danas može da se igra i na domaćem tržištu u Japanu.

Vezani članci