promo
541

O Kanal: Premijerno na male ekrane stiže serija o životu Pabla Escobara

Netflixovu seriju "Narcos" koja govori o životu i moći čuvenog kolumbijskog mafijaškog bossa, bh. publika premijerno može pratiti od 12. maja u programu O Kanala.

Iako je od njegove smrti prošlo skoro 27 godina, Pablo Escobar i danas privlači pažnju medija, javnosti, ali i filmske industrije. Bio je opasni mafijaški boss, ali i dobrotvorac u isto vrijeme. Ovaj kolumbijski narkodiler svojevremeno je zarađivao čak milion dolara dnevno. Novac koji nije mogao "oprati" zakopavao je u zemlju i skrivao u zidove. Svake godine otpisivao je po 500 miliona dolara koji bi strunuli od vlage, izgorjeli ili bi ih jednostavno pojeli štakori.

Veliki dio novca kralj kokaina je usmjeravao u humanitarne svrhe i bio je veliki vjernik. Molio se Bogu, gradio crkve, poklanjao kuće siromašnima, citirao Bibliju i vjerovao da mu je viša sila pomogla u stvaranju bogatstva i moći. Zanimljivo je da je Escobar iskazivao umjetničke težnje, pa je velike svote novca izdvajao za kupovinu skupih umjetniičkih djela Picassa, Rembranta, Monea i drugih.

Siromašni građani Medellína, u kojem je Escobar živio, obraćali mu se za pomoć. Neki su čak slali maloljetne kćerke da ga "zabavljaju" u nadi da će im obezbijediti bolje sutra. Pablova majka znala je čime se sve njen sin bavi i bezuslovno ga je podržavala.

Danas u Medellinu većina ga se stidi i ne želi da mu se spominje ime, vjerujući da su Pablo Escobar i njegov narkokartel odgovorni za skoro 6.000 ubistava. Ipak, svjetski poznata online platforma Netflix snimila je seriju "Narcos" koja govori o životu i moći Pabla Escobara, te sukobima njegovog klana sa američkom policijskom agencijom za suzbijanje droge. Ovu seriju bh. publika premijerno može pratiti od 12. marta u programu O Kanala.

Očima agenta Stevea Murphyja u prvoj sezoni gledatelji O Kanala će hronološki pratiti život Pabla Escobara od kasnih sedamedesetih, kada je prvi puta počeo proizvoditi kokain, pa do jula 1992. godine. Kada se lanac distribucije narkotičkih sredstava proširio Amerikom, DEA tim stiže u Kolumbiju u namjeri da Escobara smjesti iza rešetaka.

Međutim, Escobarov utjecaj i nepresušni izvori informacija omogućavaju mu da uvijek bude korak ispred policije. Sve to na male ekrane donosi uzbudljivu i napetu priču koja gledatelje ostavlja bez daha. Serija je brzog ritma, drži se činjenica i istinitih događaja, dok arhivske snimke podsjećaju na realnost i horor koji je počinio Escobar.