Za svaku bolest
50

Nova knjiga o Trećem rajhu: Cijela nacistička Njemačka je koristila droge

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Novinar i pisac Norman Ohler autor je knjige "Blitzed: Drugs in the Third Reich", u kojoj se navodi da je cijeli Treći rajh zbog upotrebe opojnih droga doslovno bio u "promijenjenom stanju svijesti", piše New York Times.

Tableta Pervitin, srodna metamfetaminima, bila je najpopularnije opojno sredstvo u nacističkoj Njemačkoj. U Hitlerovom slučaju, metamfetaminima su između ostalog dodavani kokain, steroidi i spolni hormoni.

Pervitin je 1937. sintetizirao glavni hemičar kompanije Temmler Fritz Hauschild, te potom unajmio stručnjake za promociju koji su lijepili plakate s drogom na tramvaje i autobuse.

Ohler tvrdi da je od radnika u tvornicama do domaćica, od poslovnih ljudi do članova SS-a, odnosno da je skoro cijeli narod barem u jednom trenutku bio pod utjecajem neke droge.

Njegova knjiga je, prema osobnim priznanjima, sastavljena od mješavina čvrstih dokaza i potpune spekulacije. No, puna povijest ovih mračnih vremena nikada ne može biti tako jednostavna, navodi Ohler.

Prema njegovim tvrdnjama, ljekari su dobivali besplatne pošiljke Pervitina i nagovarali su ih da eksperimentiraju na sebi samima. Kompanija Temmler uskoro je slala na tržište milione tableta sedmično.

Pervitin su dijelili svima za svaku moguću bolest - depresiju, vrtoglavicu, probleme s mišićima, seksualne probleme... Uzrokovao je euforiju, pojačano samopouzdanje, oštru koncentraciju i budnost.

Zbog učinaka je bio koristan vojsci, a vojni ljekari su ga naveliko hvalili: "Sigurni smo da je vojska pod utjecajem Pervitina superiorna".

Ohler tvrdi da je i sam Hitler bio teški ovisnik o drogama te da mu je osobni ljekar Theodor Morell svakodnevno ubrizgavao skoro smrtonosne doze.

Počeo je s multivitaminima za energiju, ali do 1941. Hitler je uzimao steroide i hormonalne preparate dobivene od svinjske jetre i iznutrica drugih životinja.

Morell mu je od 1943. počeo davati i Eukodal, farmaceutski srodan heroinu. Na kraju je Hitler bio ovisan o koktelu od blizu 80 droga, a više od desetak je bilo psihoaktivno.

Prema Ohleru, Eukodal je bio glavni uzrok Hitlerovog prevelikog samopouzdanja i lošim procjenama vojne taktike pri kraju rata.

Ono što čitanje knjige "Blitzed" čini provokativnim jeste pružanje pogleda na jedan potpuno drugačiji Treći rajh te se stoga preporučuje oprez pri čitanju.