Stari dio grada
26

Nostalgična slika Sarajeva: Fotografija Baščaršije koje se sjećaju samo starije generacije

N. C.
Baščaršija nekad (Foto: Instagram)
Baščaršija nekad (Foto: Instagram)
Baščaršija se nalazi na sjevernoj obali rijeke Miljacke, u starom dijelu grada, danas je glavna turistička atrakcija Sarajeva.

Za većinu Sarajlija Baščaršija predstavlja važan dio njihovog identiteta, ali i riznicu uspomena. A za posjetioce grada centar njihovog zanimanjam jer je glavna turistička atrakcija Sarajeva.

Izgrađena u 15. stoljeću, kada je Isa-beg Isaković osnovao i cijeli grad, a kroz godine je mijenjala svoj izgled zbog raznih uništenja, ali i urbanizacije.

Stara fotografija Baščaršije nedavno je objavljena na Instagram profilu Vintage Sarajevo, a uočljiva je razlika nekadašnje i sadašnje sarajevske čaršije.

Riječ Baščaršija potječe od riječi "baš", koja na turskom znači "glavna", tako da Baščaršija znači "glavna čaršija". Zbog velikog požara u 19. stoljeću, današnja Baščaršija je dvostruko manja nego što je nekad bila.

Komunističke vlasti su je htjele potpuno uništiti krajem 1940-ih godina, smatrajući da staro trgovačko središte nema ulogu u modernom gradu, ali su odustale od tog plana.

Baščaršija je svoj najveći uspon dostigla u drugoj polovini 16. stoljeća. Postojalo je 80 raznih vrsta zanata, organiziranih u jake cehovske organizacije.

U ova doba izgrađen je čitav niz trgovačkih objekata, poput bezistana, hanova, i karavansaraja. Sarajevo je bio važan centar trgovine na Balkanu i imao je tri bezistana.