{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Norveška prva zemlja koja je isključila nacionalni FM radio

Klix.ba
14.12.2017. u 08:20
12
31
Norveška prva zemlja koja je isključila nacionalni FM radio
12
Norveška prva zemlja koja je isključila nacionalni FM radio
Foto: EPA-EFE
Prva zemlja u svijetu koja je obustavila emitovanje svoje FM mreže je Norveška. Prelazak na digitalne uređaje označio je prestanak korištenja FM frekvencija među lokalnim radiostanicama.
Najsjeverniji region u državi i arhipelag Svalbard na Arktiku posljednji su u srijedu prebačeni na digitalno audio emitovanje (DAB).

Prelazak na digitalni radio, započet 11. januara, omogućit će, prema riječima pristalica, bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cijenu difuzije.

Međutim, ovaj potez pratile su kritike vezane za tehničke incidente i tvrdnje da DAB signal nije dovoljno pokrio zemlju. Slušaoci radiostanica također su se žalili na troškove kojima su izloženi jer moraju kupiti nove prijemnike i adaptere, a to obično košta između 100 i 200 eura.

Samo 49 posto vozača može "uhvatiti" DAB signal u svojim automobilima, a studija na koju se pozivaju lokalni mediji ukazuje na to da je broj Norvežana koji svakodnevno slušaju radio za godinu pao za 10 posto, a javni servis NRK izgubio je 21 posto publike.

"To je velika promjena. Moramo slušaocima dati vremena da se prilagode digitalnom radiju", rekao je prvi čovjek DRN-a Ole Jørgen Torvmark. "Nakon svakog gašenja u regionu primijetili smo pad broja publike, ali su se cifre poslije ponovo podigle".

Prelazak uključuje samo nacionalne radiostanice. Većina lokalnih nastavlja emitovanje na FM mreži.

Druge zemlje, poput Švicarske, Velike Britanije i Danske, u narednim godinama trebale bi slijediti ovaj primjer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: