Magazin 'People'
0

Najhumanije slavne osobe u 2008.

Sarajevo-x.com
Američki magazin 'People' objavio je listu najhumanijih slavnih osoba u 2008. godini, a na vrhu liste se nalazi neprevaziđena Oprah Winfrey, jedna od najbogatijih ali sigurno i najdarežljivijih osoba na svijetu.

Oprah Winfrey, poznata američka televizijska voditeljica u ovoj godini je donirala nevjerovatnih 50 miliona dolara u dobrotvorne svrhe čime je opravdano zaslužila titulu najhumanije slavne osobe za 2008. godinu.

Glumica Drew Barrymore je također ove godine oduševila fanove kad je odlučila pokloniti milion dolara organizaciji World Food Programme i tako osigurati hranu za gladnu djecu Afrike.

'Svojim sam očima vidjela šta jedna zdjelica obične riže znači gladnom djetetu', rekla je slavna glumica.

Brad Pitt i bivši predsjednik Bill Clinton uložili su velike napore u projekat obnove kuća uništenih u uraganu Katrina, dok je glumica Halle Berry skupljala novac za žene oboljele od raka dojke.

Glumica Reese Whiterspoon ove je godine provela neko vrijeme u Japanu gdje je pružala podršku ženama koje su preživjele rak dojke, a veliki borac za okoliš Leonardo Di Caprio snimio je nagrađivani film 'The 11th Hour' o globalnom zatopljenju i predstavio prvu 'zelenu' kreditnu karticu napravljenu od ekološkog materijala.

Istaknuti borci za ljudska prava David Beckham i Angelina Jolie ove su godine također putovali svijetom gdje su kao UNICEF-ovi ambasadori dobre volje pomagali bolesnoj i gladnoj djeci širom svijeta.

'Ne mogu zatvoriti oči pred desetinama hiljada djece koje umiru od inače izlječivih bolesti', rekao je slavni fudbaler.

Glumica Eva Longoria Parker se isto našla na listi zbog svog humanitarnog rada s djecom oboljelom od raka iz siromašnih krajeva Latinske Amerike.