|

Zorica Kondža: Porodica mi je uvijek bila na vrhu životnih prioriteta

Zorica Kondža: Porodica mi je uvijek bila na vrhu životnih prioriteta
12
Piše: S.H.P.
18.1.2019. u 21:42
54
komentara
12

dijeljenja
Zorica Kondža: Porodica mi je uvijek bila na vrhu životnih prioriteta Foto: M. O./Klix.ba
Skoro da ne postoji osoba koja ne zna za prelijepe stihove pjesme "Ima jedan svijet". Ovaj bezvremenski hit otpjevala je diva hrvatske muzičke scene Zorica Kondža koja je proslavila 35 godina plodonosne karijere.
Njenu karijeru nisu obilježili skandali, jer je Zorica oduvijek vodila miran porodični život. Pjevačica, a prije svega supruga i majka, nikad karijeru nije stavljala ispred porodičnog života, stoga i ne čudi činjenica što su joj njena tri sina najveća sreća i ponos.

"U svojoj dugogodišnjoj karijeri najponosnija sam što jedina od mojih kolegica u Hrvatskoj imam tri sina. I što su dva sina u muzici, što sviraju sa mnom. To mi je baš pri srcu i baš sam zbog toga sretna i zadovoljna. Sretna sam što mi je uopće Bog dao ovaj dar da se bavim poslom koji jako volim i zbog toga mu se zahvaljujem svaki dan. Ponosna sam i na dobru muziku koja traje. Pjesme koje sam snimila prije dvadeset ili trideset godina i danas zvuče kao da su nove i svježe", rekla je Kondža.


Zorica je u braku 31 godinu s jednim od najpoznatijih hrvatskih kompozitora Joškom Banovim, a svoju karijeru uspješno je izbalansirala s privatnim životom, ulogom supruge i majke trojice sinova.

"Ja sam osoba koja zna staviti prioritete na svoje mjesto. Kada sam postala majka i osnovala porodicu znala sam da su mi oni na prvom mjestu pa sam čak i rekla ako karijera bude slabija sačekat ću da oni odrastu, jer se nikada nisam mislila oprostiti od muzike. Uvijek sam znala da ću se i dalje njome baviti, možda ne tim intenzitetom, jer nemate vremena kada ste majka, ali evo ja danas radim više nego ikada", rekla je Kondža i prisjetila se kako je izgledalo kada je u 43. godini ostala trudna s trećim djetetom.

"Jedna od mojih najboljih prijateljica mi je rekla: 'Ti znaš da je sad ovim tvoja karijera definitivno gotova.' Rekla sam joj da me je baš briga. Moj Luka sada ima 15 godina, starija braća ga čuvaju, a ja s Joškom mogu više putovati i raditi", kazala je.

Budući da se njeni stariji sinovi bave muzikom, Zorica se nada da će jednog dana i Luka, koji se trenutno bavi vaterpolom, krenuti maminim i tatinim stopama."On vam je sada dijete u pubertetu, kada je najpametniji, kada sve zna. Igra vaterpolo i veoma mi je bitno da je u sportu u tom periodu kada su djeca najosjetljivija. Mada mislim da će se i on jednog dana baviti muzikom. Muška djeca moraju imati više autoriteta s muške strane. Mi smo žene ipak malo kompleksnija bića i mi taj svoj majčinski dio obavimo najbolje, dok su muškarci više za udarit' šakom o sto", rekla je Kondža.

Blistava karijeraI za nje je 35 godina karijere, a njen muzički uzor bila je glasovita američka pjevačica Aretha Franklin, ali i pjevači rock muzike.

"Ona mi je bila uzor otkako sam se rodila pa do danas i niko me nije mogao inspirirati kao što je ona. Ona je muziku tako snažno osjećala. Ja sam bila tada mala i u to vrijeme je bilo teško doći do njenih ploča, ali kako sam živjela u Dalmaciji u okruženju pomoraca koji su putovali po Americi, onda bih ih uvijek molila da mi donesu ploče Deep purplea, Stevieja Wondera, Tine Turner. Ti ljudi su meni genijalci", rekla je Zorica Kondža.

Zorica je sarađivala s nekim od najboljih autora Zdenkom Runjićem, Nenadom Ninčevićem, Davorom Toljom, ali od svih saradnji najdraža u sjećanju je ona s legendarnim Oliverom Dragojevićem.

"Naše poznanstvo traje od osamdesetih godina. Imala sam tu privilegiju da snimim s njim čak tri dueta. Puno smo zajedno putovali, radili i puno sam od njega naučila. On je bio jednostavno osoba koja je bila muzika u ljudskom obliku. Sve mu je bilo jasno u muzici i sve je u njoj znao i svi smo od njega mogli učiti, on je bio van konkurencije", rekla je Kondža.

Njene najljepše pjesme, uglavnom ljubavne balade mediteranskoga stila, komponovao je njen suprug i dugogodišnji saradnik Joško Banov, a njeni je koncerti i pored 35 karijere još uvijek čine sretnom.

"Druženje s mojim kolegama muzičarima, s nekim novim mladim talentima, moji koncerti, sve me to čini sretnom. Drago mi je kad čujem prekrasan glas kod mladih ljudi, to me oduševljava. Opet poželite s njima zapjevat', zasvirat'. Muzika vam je igra bez granica. Ona je beskonačna, božanstvena", rekla je Zorica Kondža na kraju našeg razgovora i dodala kako će 2018. godinu pamtiti po umoru i velikom broju nastupa.

"Od šestog mjeseca prošle godine imala sam samo pet dana odmora. Do danas nisam stala. Ne treba mi teretana, imam dobru kondiciju. Hvala Bogu da me je zdravlje poslužilo. Bilo je puno koncerata i bila mi uspješna godina i željela bih sebi u novoj 2019. godini da ostane ovako kako jeste i ja ću biti zadovoljna", zaključila je Zorica Kondža.
Prijavi grešku


Komentari (54)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...