Slavna violončelistica
40

Ana Rucner: Još uvijek sam u crkvenom braku s Vladom Kalemberom, zbog toga sam i dalje sama

Piše: S.H.P.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Jedna od najboljih violončelistica regiona Ana Rucner ovog mjeseca održat će mini turneju po BiH, koja počinje 16. novembra u Zenici, a završava nastupom u Sarajevu 18. novembra u dancing dvorani Doma mladih. Tim povodom razgovarali smo s Anom o muzici, njenom sinu Darijanu, privatnom životu i njenom kratkom izletu u politiku.

Na bh. mini turneji Ani će se na sceni pridružiti gudački kvartet Rucner koji između ostalih čine i Anini roditelji, pijanista Dominik Lučić te dječak vrhunskih glasovnih sposobnosti Marko Bošnjak.

"Što se tiče repertoara, bit će to jedan veliki miks. Svirat ćemo od klasike, preko filmske do moderne muzike. Obradili smo čak i neku duhovnu muziku pa Michaela Jacksona. Zaista ima svega, tako da se nadam da će svi uživati makar u jednom dijelu koncerta", rekla je na početku razgovora violončelistica Ana Rucner.

Marko Bošnjak joj je poseban gost. Za njega Ana ima samo riječi hvale, a do njihove saradnje došlo je spontano dok je Ana gledala njegov video na YouTubeu.

"Snimili smo jednu obradu 'Ashes' od Céline Dion gdje je Marko pjevao. To je zaista prelijepa saradnja. Veoma mi je lijepo raditi s mladima. On ima 15 godina, a moje dijete ima 12. Majčinski sam nastrojena prema njemu, kao svoje dijete sam ga prigrlila i kao umjetnica gledam da mu prenesem sve svoje znanje i iskustvo", rekla je ova violončelistica koja je čelo počela svirati sa samo šest i po godina.

Željela je ići stopama majke

Budući da potječe iz muzičke porodice, Ana vjeruje da neko drugo zanimanje svakako ne bi imalo šanse u njenom životu, jer joj je najveći uzor bila njena majka koja je također vrsna violončelistica.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Čelo sviram skoro trideset godina. Mama mi je vrsna čelistica pa mi je to vjerovatno ostalo u podsvjesti. Kada imaš takav uzor u porodici, to je najbolji put. Mama osim što je izvrsna klasičarka, uvijek je bila izvrsna žena, supruga, majka, danas baka, domaćica. Ta žena je uvijek i sve stizala. Vjerovatno sam podsvjesno željela ići tim stopama. Kada su mi prvi put dali čelo sa šest i po godina, ja sam se zaljubila jer je ono poput živog bića koje ti zagrliš i prigrliš i ono je nekako dio tebe", kazala je Ana.

Ana obožava putovati, a u svojoj karijeri proputovala je gotovo cijeli svijet pa iako kaže da svaka zemlja ima svoju specifičnu notu i posebnost, Turska i Kina su joj broj jedan.

"U Istanbulu sam bila vrlo dobro prihvaćena, tamo često i gostujem. I naravno Azija. U Kini boravim često i moram vam reći da Ana i Kina imaju jedan poseban odnos i međusobno se volimo. Tamo mi je najljepše", rekla je Ana koja gotovo svakog mjeseca boravi u Kini.

Jedan od razloga je što je Ana angažirana kao profesorica u Kini, gdje djeci predaje muziku.

"Ja sam po struci profesorica violončela, to mi je zvanje i veoma mi je lijepo doći i predavati u tako dalekoj zemlji. Kinezi mnogo drže do edukacije. Časove držim u školskoj dvorani koja je mali teatar i u koju stane 500 učenika. Radim s njima i individualno i grupno i drago mi je da mogu prenositi svoje znanje i mlađim naraštajima", kazala je Ana i dodala kako uvijek na časovima prezentira i svoju Hrvatsku, jednu malu zemlju koja ima puno prirodnih ljepota.

Slobodno vrijeme posvećuje sinu

Budući da stalno putuje, Ana svaki svoj slobodan trenutak provodi sa svojim sinom Darijanom, a sada kada je napunio 12 godina Ana ga sa sobom može povesti svuda.

"Naš dan traje 48 sati. Sve mi to ispunimo. Nedavno je bio sa mnom i u Kini, bio mi je veliki izazov odvesti ga tamo i dopalo mu se. I nastojim kad sam s njim doista biti s njim. Ne postoji ništa treće, ni mobitel ni televizor, bježimo u prirodu i putujemo puno", rekla je Ana i dodala kako njen sin Darijan ipak ne planira krenuti maminim stopama.

Naime, Darijan je sve više zaljubljen u elektroniku, mada, kako Ana kaže, nikada mu nije kasno da jednog dana krene tatinim stopama i bude rocker.

"On je u svom svijetu tehnike koji ja teško da mogu shvatiti i pratiti, ali se trudim. Najviše voli stare stvari. On u svojoj sobi ne želi televizor mlađi od '85. godine. U svojoj sobi ima najstariji televizor, onu veliku kantu koju je on popravio i stavio u funkciju", kaže Ana kojoj je najbitnije da mali Darijan jednog dana postane dobar čovjek.

Ana je sina Darijana dobila u braku s poznatim hrvatskim pjevačem i nekadašnjim vječitim neženjom Vladom Kalemberom. Par je u braku bio osam godina, a onda su se 2014. godine bez velike drame i medijske pompe civilizirano razveli, a bliskosti među bivšim partnerima nije nestalo pa su sada Ana i Vlado dobri prijatelji.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Mi smo roditelji, a dijete treba roditelje. Kakvi god da su odnosi među roditeljima to dijete ne bi smjelo osjetiti. Treba praviti kompromise u životu i imati malo poniznosti. Trebate poredati prioritete u životu, a svakom roditelju je dijete na prvom mjestu. Ne smijete biti sebični. Ja sam imala sreću da smo se mi rastali i ostali u dobrim odnosima. Osim toga, imam vjeru u Boga. Meni je Gospod na prvom mjestu, a kad je On na prvom mjestu sve je na pravom mjestu", rekla je Ana.

Iako se mnogi njeni fanovi pitaju ima li u njenom životu poslije Vlade neka nova ljubav, ona nam je rekla kako na tom planu još uvijek nema ništa.

"Nisam u ljubavi. Da sam se zaručila ili udala to bi svi vidjeli, ali pošto sam još uvijek s Vladom u crkvenom braku, teško da to mogu promijeniti", kazala je Ana.

Jedno vrijeme Ana je ušla u politiku. Naime, bila je članica Gradske skupštine Grada Zagreba. Smatrala je da je svojim kulturnim znanjem i iskustvom mogla doprinijeti svom gradu, no to joj je oduzimalo puno vremena.

"Sad sam u statusu mirovanja u Skupštini grada Zagreba, zbog trenutne vremenske nemogućnosti prisustvovanja. Za politiku sada zaista nemam vremena, pogotovo sada kada mi se otvaraju neka nova vrata, kada jako grabim u muzičkom smislu. I zato mi je bolje držati se svog instrumenta, a svojom muzikom mogu puno napraviti, možda čak i više nego da sjedim i pišem nešto", kazala je na kraju našeg razgovora Ana Rucner.