Uoči koncerta u Sarajevu
23

Zemlja gruva: Imamo ideje za saradnju s Dubioza kolektivom

Razgovarao: A. Panjeta
Zemlja gruva: Obećavaju dobar provod
Zemlja gruva: Obećavaju dobar provod
U subotu će Coloseum-Club u Sarajevu biti u ritmovima gruva, jer je za 22 sata najavljen koncert benda "Zemlje gruva", jednog od trenutno voma popularnih sastava u Srbiji. Brojna ekipa od 10 članova obećava "đuskanje do posljednje kapi znoja", a pred koncert smo porazgovarali o njihovoj muzici, muzičkoj sceni u regiji, posljednjem nastupu koji je Amy Winehouse imala upravo s njima, folku, obradama...

Koliko trenutno imate članova? Kad vas je bilo 12 najavljivali ste da ćete izdati kalendar sa fotografijom po jednog člana za svaki mjesec...

Trenutno nas je u bendu 10. Trenutno. Projekt za kalendar je u planu i ne zavisi mnogo od broja ljudi – ako nas je u trenutku snimanja manje, sigurni smo da se niko ne bi bunio da Zoe, Konstrakta ili mladi zgodni duvači zauzmu po dva meseca, a ukoliko nas bude više, dodat ćemo još koji mjesec – gruvembar naprimjer, ionako nam svima fali.

Koliko je u današnjem vremenu rentabilan bend sa mnogo članova?

Stvar je jasna – bend od 10 glava nije pretjerano rentabilan, ali ako bi se smanjio to više ne bi bila Zemlja gruva. Nije da se gadimo na pare, ali koncept nam je bio važniji ovog puta.

Još uvijek niste dovoljno poznati u BiH, možete li se ukratko predstaviti?

Ukratko, ZG je beogradski bend prepoznatljiv po tri vokala različitog izraza, po duvačkoj sekciji i afinitetu za afro bitove.

Bilo je pitanja, ali jeste li došli do konačnog odgovora: WTF je zemlja gruva?

Tačnije, pitanje koje je bilo postavljeno je "WTF is Gruvlend!?" i to je ujedno bio naslov prvog albuma Zemlje gruva. Nama i dalje nije jasno šta je Gruvlend, pa smo to pitanje prepustili drugima, a mi se bavimo vječitom definicijom gruva. Sljedeću definiciju očekujemo na drugom albumu koji izlazi u pomenutom gruvembru 2013.

Funkcionišete kao svojevrstan kolektiv, koliko je teško u muzici pomiriti različite pristupe, pravce i lične sujete kako bi sve funkcionisalo kako treba?

U muzici je ista stvar kao i na drugim mjestima gdje je u pitanju stvaranje. Ne mogu baš svi u svakom trenutku biti potpuno zadovoljni, ali trudimo se da zajednički interes uvijek bude vidljiv. U pitanju je, dakle, nekakva usmjerena demokratija.

Đuskanje do posljednje kapi znoja
Đuskanje do posljednje kapi znoja
Mnogi su predviđali da će folk, koji je zavladao nakon rasula i rata na ovim područjima, s vremenom izgubiti bitku protiv kvalitetne muzike, ali čini se da je i godinama nakon rata još uvijek u ekspanziji. Da li folk jača, ili kvalitet ostalih žanrova muzike pada?

Komplikovano je odgovoriti. Jedan od važnijih razloga uspjeha folka je prisustvo u medijima. Naši mediji se gotovo i ne upuštaju u to da preobrazuju želju naroda, zapravo da kod konzumenata stvore želju i interesovanje i za drugačijim proizvodom od folka. To je izgleda neisplativo ili rizično, pa su emisije koje se bave domaćom nefolk scenom nažalost uglavnom kratkog daha. Ali opet, moguće je doći do publike. Mislim da je Zemlja gruva u tome i uspjela, jer smo koristili sve savremene mehanizme distribucije – youtube i društvene mreže, i jer smo shvatili važnost prisutva u medijima pa smo na tome planirano radili.

Kako biste trenutno ocijenili stanje na sceni u Srbiji i na Balkanu, ko iskače iz žabokrečine?

U suštini malo je hrabrih i jedinstvenih pojava. Ima dosta kvalitetnih pjevača i muzičara, ali bez jasnog koncepta i osmišljenog fazona i svakako bez podrške, što stvar čini težom. Ko se usudio da stvar preuzme u svoje ruke i osloni se na svoju organizaciju možda i uspije. Dubioza kolektiv je primjer takve organizacije i profesionalizma.

Nastupali ste s Dubioza kolektivom, također brojnom skupinom, kako vam se čini to što oni rade i postoji li mogućnost neke saradnje?

Sa Dubioza kolektivom smo se sretali na festivalima i izuzetno ih cijenimo i divimo se njihovoj organizovanosti i odnosu prema radu. Saksofonista Mario Ševarac, koji je radio sa nama, trenutno radi sa Dubiozom, pa nam je i to neka veza. Zemlja gruva ima i konkretnu ideju za saradnju sa njima, koju ćemo im i predstaviti kad se steknu uslovi.

Amy Winehouse je nakon nastupa s vama neslavno završila, primijetite li da je nakon toga neke izvođače strah da sviraju s vama?

Ahaha, mislite da je domaća rakija koju smo joj poklonili kao dobrodošlicu jednostavno bila 'too much' za nju.

Ima li gruv na ovim prostorima budućnost?

Gruv je uvijek osuđen na uspjeh. Pogledajte kakav bum su napravili Bojana Stamenov i Jam Innovation. Kada je muzika dobra reklama praktično i da nije potrebna.

Neke vaše najpopularnije pjesme su obrade starih hitova, mislite li da se muzika potrošila i može li se danas uopšte ponuditi nešto novo?

Sve obrade koje smo uradili su odraz naših afiniteta. Obradili smo hitove Dina Dvornika jer uvažavamo njegov skoro pionirski rad u domenu funka. Obrade smo uradili u našem maniru i sve pjesme smo malo pomjerili od originalnog žanra. Za nas je veoma značajan i prepjev pjesme "Water Get No Enemy", našeg velikog uzora Fela Kutija. I imamo prepjev vječito aktuelne teme hita od prije nekoliko godina "I Need Dollar", Aloe Blacc. To je to za sada.

Gdje, osim u Srbiji, najradije nastupate i gdje vas najbolje prihvataju?

Često smo u Zagrebu i Sarajevu i svaki put se sjajno provedemo. Publika je otvorena i veoma pozitivna.

Šta možete obećati publici koja dođe na koncert u Sarajevu?

Obećavamo da će đuskati na talasima našeg gruva! Obećavamo super provod!