Muzika
345

Željko Bebek obilježava 40 godina karijere: Pjevač u novembru nastupa u Sarajevu

Klix.ba
Sinoćnjim koncertom u Dubrovniku, Željko Bebek je publici predstavio svoj novi muzički projekat kojim obilježava četrdesetu godišnjicu svoje muzičke karijere.

Koncert je održan na otvorenoj pozornici otoka Lokruma, u sklopu manifestacije Lokrumske večeri - muzika kraj mora u pratnji šezdesetak muzičara iz redova renomiranog Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Uz njih su istovremeno na pozornici muzicirali i tamburaški ansambl Centra za tradicijsku kulturu Varaždin i bend Željka Bebeka.

Koncert je trajao više od dva sata, a pjevač je muzičko druženje otvorio dojmljivom izvedbom hita "Kad bi' bio bijelo dugme". Potom je nanizao mnoge velike uspješnice Dugmeta - "Sve će to mila moja", "Sanjao sam noćas da te nemam", "Selma", "Ima neka tajna veza", "Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac", "Odlazim" i mnoge druge.

Publiku su rasplesali i Bebekovi hitovi "Tijana", "Gdje sam bio", "Kaldrma", a ni nakon pjesme "Laku noć svirači" publika Željka Bebeka nije puštala da završi koncert, već su fanovi pohrlili zaplesati ispred same pozornice, a Željko Bebek ih je nagradio produženjem koncerta uz pjesme "Ne spavaj mala moja", "Svi marš na ples", "Doživjeti stotu" i "Sve ove godine".

Željko Bebek je ovaj muzički projekt pripremao nekoliko godina, udruživši se s producentom Tomislavom Kašljevićem, koji zajedno s Bebekom s programom koji je sinoć doživio svoju premijeru, već početkom novembra 2015. kreće na slavljeničku turneju povodom četrdesete godišnjice karijere Željka Bebeka.

Prvi je termin najavljen već za 2. novembar u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" u Zagrebu, 4. novembra slijedi koncert u Sava centru u Beogradu, a 6. novembra koncert u Skenderiji u Sarajevu. U 2016. godini najavljuju se već i koncerti u mnogim hrvatskim gradovima.

"Ovo je muzički i produkcijski izuzetno zahtjevan projekat i on je svojevrsna kruna karijere Željka Bebeka, pa ne čudi da smo ga obojica dugo i temeljito pripremali. S obzirom na potpuno oduševljenje publike na sinoćnjoj premijeri, mogu sa sigurnošću najaviti da je pred nama velika i uspješna koncertna turneja", kazao je nakon sinoćnjeg koncerta producent Tomislav Kašljević.

U ovaj su muzički projekat uključeni i Branimir Mihaljević, kao muzički producent, a uz njega i Josip Cvitanović koji je ravnao orkestrom, dok je pjesme aranžirao Ante Gelo.