U Sarajevu 13. augusta
70

Željko Bebek: Nakon 50 godina karijere morao sam dati odgovore na neka pitanja

N. C.
Tačno mjesec dana dijeli nas od prvog solističkog koncerta Željka Bebeka u njegovom rodnom Sarajevu. Ususret koncertu za Klix.ba "svoju dušu je otvorio" nekadašnji član popularnog Bijelog Dugmeta.

Bebek je posljednji put u svom rodnom Sarajevu pjevao prije 17 godina kao dio Bijelog Dugmeta, a za tačno mjesec dana, 13. augusta, publiku će pozdraviti s pozornice Doma mladih. Zanimalo nas je kako se pjevač osjeća, da li ima tremu pred svoj prvi solistički koncert u Sarajevu.

"Jako me raduje da ću 13. augusta nastupiti ponovno na pozornici na kojoj sam nastupao od 1969. godine. Puno lijepih uspomena vezano je za Dom mladih koje su značajne i privatno i vezano uz karijeru", dodao je.

Legendarni roker svoju karijeru započeo je u Kodeksima, zatim nastavio u Bijelom Dugmetu, a već od kraja 80-tih je solist. On ističe da bez Kodeksa ne bi bilo Bijelog Dugmeta, a ni njegove solo karijere. Zanimalo nas je koliko je njegov odlazak iz Bijelog Dugmeta utjecao na sudbinu grupe.

Željko i njekov sin zajedno će nastupati i u Domu mladih (Foto: Mario Drausnik)
Željko i njekov sin zajedno će nastupati i u Domu mladih (Foto: Mario Drausnik)

"U 70-tim i 80-tim godinama napravili smo najbolje sve što se dalo napraviti na najbolji način. Našim pjesmama napravili smo popularnost i Bijelom Dugmetu i nama pojedincima. Naravno, da su se mojim odlaskom stvari mijenjale i njima i meni ali u dobrom smjeru", naveo je.

Željko često govori i o svojoj profesionalnoj saradnji sa sinom Zvonimirom koji je gitarista. U posljenje dvije godine Zvonimir nije samo gost, već i član benda. Na posljednjem albumu njih dvojica pjevaju pjesmu "Kakav otac, takav sin".

Posljednjih godina Bebek i pozornicu dijeli sa svojim sinom, kako kaže, to je nešto najljepšte što mu se desilo u karijeri.

"Zvone se vrlo brzo uklopio u rock predstavu kakvoj sam ja u karijeri od početka privržen. Drago mi je što tome daje svoj veliki lični doprinos. On je već četiri godine neodvojivi dio naše rock predstave i naravno da će nastupiti i u našem voljenom Sarajevu", istakao je.

Zvonimir i Željko na zajedničkom nastupu (Foto: Mario Drausnik)
Zvonimir i Željko na zajedničkom nastupu (Foto: Mario Drausnik)

Svjetlo dana uskoro će ugledati i Bebekova autobiografija. Nakon dugogodišnje karijere legendarni pjevač odlučio se da najinteresantnije dijelove iz profesionalnog i privatnog života pretoči u knjigu.

"Nakon 50 godina karijere i u osmom desetljeću svog života morao sam dati odgovore na neka pitanja koja su mi svih ovih godina ljudi postavljali. Probao sam i nadam se uspio dati odgovore koja su mi kroz karijeru postavljali i novinari i publika. Naravno da postoji škrinjica u kojoj stoji osiguran minimum privatnosti i ne vjerujem da će biografija ičim jako uzdrmati bilo koga. Možda je ona jedna zgodna priča za čovjeka kojeg javnost zapravo odavno poznaje. Istovremeno ona je i slikovnica koja kroz fotografije daje paralelnu priču. Drago mi je što su prepoznali u meni nekoga koji je svoj privatni život učinio javnim ne zaboravljajući nikoga koga sam kroz to vrijeme sretao. Drago mi je sto je veliki dio priče vezan za Sarajevo", istakao je.

Dan pred sarajevski koncert Željko će nastupiti u Međugorju, a karte za sarajevski koncert dostupne su na platformi Kupikartu.ba.