Oglasio se i predsjednik
79

Zbog političkog konteksta: Izrael će ponovo mijenjati tekstove pjesama za Eurosong

L. R.
Eden Golan (Screenshot/Youtube)
Eden Golan (Screenshot/Youtube)
Izraelski javni servis KAN ponovo je pristao na mijenjanje teksta u pjesmama koje su izabrali za Eurosong.
Naime, nakon što su organizatori Eurosonga (EBU) odbili pjesmu "October Rain", a nakon toga i zamjensku pjesmu "Dance Forever" zbog političkog konteksta, izraelski javni servis zatražio je od tekstopisaca da promijene tekstove.

U saopštenju koje su objavili iz KAN-a, navedeno da su kontaktirani tekstopisci pjesama i da su im tražili da "prilagode tekstove, istovremeno čuvajući svoju umjetničku slobodu".

Inače, iz javnog servisa KAN ranije su se oglasili da neće mijenjati tekst iz prvobitne pjesme "October Rain", samo zato što su iz EBU-a smatrali da je pjesma referenca na napad Hamasa na Izrael, koji se dogodio 7. oktobra.

Međutim, izraelski predsjedni Isaac Herzog pozvao je na "nužne prilagodbe", kako bi Izraelu ipak omogućili sudjelovanje na prestižnom muzičkom takmičenju.

"Upravo u vrijeme kada oni koji nas mrze nastoje potisnuti i bojkotirati državu Izrael, ona mora podići svoj glas na međunarodnim forumima", rekao je Herzog.

Poznato je da bi Izrael na Eurosongu trebala predstavljati 20-godišnja pjevačica Eden Golan, a zvanično učešće s prilagođenim tekstom potvrdit će 10. marta.

Zanimljivo je da je EBU i ranije tražio od nacionalnih predstavnika Eurosonga da promijene tekstove. Gruzija se 2009. godine povukla iz takmičenja nakon što je njihova pjesma "We Don't Wanna Put In", odbijena zbog očitog spominjanja ruskog predsjednika Putina.

Osim toga, muzičari iz drugih zemalja predstavnica pozvali su na suspenziju Izraela zbog rata u Gazi. Među njima su umjetnici s Islanda, Finske, Norveške, Danske i Švedske, a nekoliko ih je istaknulo da je Rusija diskvalificirana od svoje invazije na Ukrajinu prije dvije godine. Do sada su se organizatori Eurosonga opirali tim pozivima, tvrdeći da situacije u Ukrajini i Gazi nisu iste.