Na sinoćnjem koncertu
104

Zagrebačka filharmonija nije izvela vesela djela Čajkovskog zbog solidarnosti s Ukrajincima

I. S.
Foto: Facebook/zgfilharmonija
Foto: Facebook/zgfilharmonija
Zagrebačka filharmonija na sinoćnjem koncertu u dvorani Vatroslav Lisinski nije izvela nekoliko djela Čajkovskog, koje su veselog karaktera, zbog solidarnosti s ukrajinskim narodom i umjetnicima.

Direktor Mirko Boch je u izjavi za Jutarnji list naveo da je na programu ostalo djelo Koncert za violinu i orkestar u D-duru, a djela Talijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 su se zamijenila djelima drugih kompozitora.

"Jučer smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali. Shodno tome, promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri diljem svijeta. Mi smo umjetnici, ne možemo se nikako drugačije boriti nego muzikom", rekao je.

Dodao je kako niko ne smije biti ravnodušan u ovom trenutku.

"Ideja je sačinjena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je iznimno uznemirila situacija u Ukrajini. U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Naše misli su s onima koji žele mir u ovom teškom vremenu", zaključio je.

Ipak, treba spomenuti da su na repertoaru ostavljena djela Čajkovskog koja Zagrebačka filharmonija smatra prigodnim.

"Nacionalnost nikada neće biti razlog da umjetnika/cu nemamo na repertoaru", objavili su na svojoj Facebook stranici.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu otkazalo je koncert Ruska serenada, koji je trebao biti izveden 6. marta. Iz HNK su za Jutarnji list kazali da odgoda nema veze sa društvenom situacijom već da je riječ o tehničkim razlozima.