{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Daču, Bodu i Đoku uglas pjevalo 3.000 ljudi

S
25.9.2010. u 10:55
0
10
Za Daču, Bodu i Đoku uglas pjevalo 3.000 ljudi
0
U Areni Zenica u petak navečer je održan koncert "Indexi i prijatelji – za Daču, Bodu i Đoku", u znak sjećanja na jednu od najznačajnijih pop-rock grupa na području bivše Jugoslavije.
Koncert je organizirala agencija Haarlem iz Zagreba, uoči predstojećih nastupa u Zagrebu i Ljubljani.

Nezaboravne pjesme "Indexa", grupe koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine i imala snažan utjecaj na sve dolazeće generacije muzičara i sadašnje muzičke trendove, pjevali su Aki Rahimovski, Hanka Paldum, Dado Topić, Irina Kapetanović, Željka Katavić Pilj, Massimo, Željko Bebek, Hari Mata Hari, Kaliopi, Mladen Vojičić Tifa, Zoran Predin, Seid Memić Vajta i sjajni mladi pjevač Ivan Jelić iz Zenice.

Oko 3.000 posjetilaca u zeničkoj Areni uglas je pjevalo hitove uz pratnju vrsnih muzičara, nekadašnjih članova "Indexa".

Legendarni bend osnovala je grupa sarajevskih studenata: Ismet Nuno Arnautalić - ritam gitara, Šefko Akšamija - bas, Slobodan Bobo Misaljević - solo gitara, Đorđe Uzelac - klavijature i Nedim Hadžihasanović - bubnjevi. Oni su svoj prvi nastup imali u jesen davne 1962. godine u Sarajevu, nakon čega su svirali instrumentalnu muziku, uz obrade pjesama svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda. Samo dvije godine kasnije snimili su prvu singl ploču sa četiri kompozicije, koja je rezultat dobijene druge nagrade na gitarijadi u Beogradu. "Indexi" su ovom singl pločom objavili i prvi nosač zvuka u Bosni i Harcegovini. Nakon toga Indexi mijenjaju prvobitnu postavu, kada im se priključuje legendarni pjevač Davorin Popović, a godinu dana kasnije, nakon što su grupu napustili Misaljević, Akšamija i Uzelac, članovi grupe postaju gitarista Slobodan Bodo Kovačević i basista Fadil Redžić. Ostalo je legenda. U "Indexima" su svirali klavijaturisti Kornelije Bata Kovač, Đorđe Novković, Ranko Rihtman, Vlado Pravdić, Milić Vukašinović, Peco Petej, Sinan Alimanović i mnogi drugi.

Od 1962. do 2001. godine "Indexi" su objavili dva studijska albuma, 27 singlica, te 12 kompilacijskih albuma, a više pjesama ostalo je neobjavljeno.

Nastupali su širom svijeta, a svoj posljednji koncert su priredili u banjalučkoj dvorani "Borik", 5. maja 2001. godine. Nepunih mjesec i po dana kasnije, 18. juna, umro je Davorin Popović, nakon čije smrti su članovi grupe odlučili prestati sa radom. Legandarni gitarista Slobodan Bodo Kovačević umro je 22. marta 2004, a bubnjar Đorđe Kisić 25. novembra 2005. Sjećanja na njih čuvaju njiihovi prijatelji organizujući koncerte svake godine "Indexi i prijatelji – za Daču, Bodu i Đoku".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: