Intervju za Klix.ba
65

Vlatko Stefanovski: Publika u BiH je jedna od najvatrenijih koje sam vidio

D. J.
Foto: Instagram (Foto: E. M./Klix.ba)
Vlatko Stefanovski uskoro kreće na svoju petodnevnu turneju po bh. gradovima, a njegovi obožavatelji s nestrpljenjem čekaju da vide i čuju ovog samoukog virtuoza na gitari koji je sinonim za muzičkog genijalca i to ne samo na Balkanu.

Za naš portal Vlatko je otkrio što publika u Zenici, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Gračanici može očekivati na koncertima koji će biti ‘’začinjeni’’ i rock zvukom benda V3 trio.

"Od kad sam zadnji put bio na koncertima u Bosni svašta nešto se dogodilo, i u mom životu, a i u karijeri. Doći ću sa V3 triom, mladim dečkima, novom ritam sekcijom koju čine Jan Stefanovski na bubnjevima i Ivan Kukić na basu. To je jedna nova verzija, zato sam ih i nazvao V3, jer otkad nastupam, to je moja treća ritam sekcija i ovaj put najmlađa. I meni je prava radost nastupati s tim mladim ljudima koji su puni energije, entuzijazma i dobre volje. Inače u zadnje 3-4 godine imao sam i dosta novih izdanja. Pored mog akustičnog albuma 'Mother Tounge' ili maternji jezik, nakon toga sam imao ovaj lockdown album koji sam nazvao 'Taftalidze Shuffle'. Prije dva mjeseca izašla je i kompilacija mojih najvećih hitova, 17 skladbi iz moje solo karijere na jednom CD-u, a uskoro očekujemo i vinil. Dosta se radilo, svirao sam i za film, tako da baš imamo dosta toga svirati publici u Bosni i Hercegovini", kazao je Vlatko.

Dodao je kako uživa na koncertima svirajući s mlađom ekipom.

"Meni je sjajno s njima. Oni nisu samo mladi, nego su i kompetentni i talentirani. Ja im pokušavam pokazati veliku scenu. Ali ne samo veliku scenu, nego i malu scenu, klubove, sportske dvorane, stadione. Baš smo imali neke velike nastupe zadnje tri godine otkad nastupamo zajedno poput koncerta u Lisinskom, stadiona na Tašmajdanu, stadiona u Skopju i drugih. Do sada smo imali 52 zajednička nastupa i stalno učimo zajedno. Ovo je posao u kojem čovjek uči dok je živ", istaknuo je Stefanovski.

Mnogi izvođači kažu da je publika u svakom gradu drugačija, a Vlatko je opisao svoj doživljaj bh. publike.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Bosanskohercegovačka publika je jedna od najvatrenijih koje znam. Veoma su strastveni, veoma su gladni za nekom različitošću. Govorim sad i o iskustvu kad sam prvi put tamo nastupao s bendom Leb i Sol. Na nekim mjestima su nas baš energično i fanatično dočekali, tako da je pravo zadovoljstvo svirati za publiku u Bosni i Hercegovini", kaže Stefanovski.

Dodao je kako on od publike ništa ne očekuje, nego su izvođači oni koji trebaju zadovoljiti očekivanja publike.

"Ja ne mogu ni u ludilu kriviti publiku što nije recimo prihvatila neki moj album ili što joj se moja neka pjesma ne dopada, ili što joj se manje dopada. Publika nije tu da se njoj sudi, publika je tu da uživa. Ja samo mogu biti zahvalan što su kupili moju ploču ili došli na moj koncert. Ja sam zahvalan što me održavaju na životu nakon 40 i više godina sviranja i bavljenja ovim poslom", objasnio je Stefanovski.

Dotaknuo se i pandemije i koliko je utjecala na njegov rad i privatni život.

"Svima nama pandemija je usadila neki strah i nesigurnost. Mi smo inače socijalna bića, a postali smo nekako asocijalni, zatvorili smo se u sebe. Nekako smo se uplašili života. Svi smo prošli kroz taj tunel pandemije i sad je na nesreću došla i Ukrajina. Nikad nam ne može biti dosadno, stalno je neka frka, neki ratovi, neki strah. I vjerojatno je tako lakše upravljati svijetom ako ga držiš u strahu", dodao je Stefanovski. Osvrnuo se i na trenutnu muzičku scenu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Već duže vremena se proizvodi muzika koja nije potrebna, koja je mediokritetska i koja me uopće ne tangira. Možda ja sad sudim prestrogo, ali mene osobno vrlo malo stvari dotiče i malo stvari mi skreće pažnju. Ali nije sve izgubljeno, mislim da će nove generacije donijeti novi senzibilitet i novi pristup ka stvarima. Još uvijek smo mi, barem što se mene tiče, zarobljeni smo u 60-im, 70-im i 80-im godinama. I još uvijek nemam pravu percepciju u odnosu na današnje vrijeme. Ovo što čujem na radiju i televiziji nije po mom ukusu. Puno toga se treba sastaviti da bi me nešto ili netko impresioniralo", iskren je Stefanovski, a otkrio je i radi li na nekom novom materijalu.

"Polako slažem ideje u mom telefonu, sve ideje, motive, rifove slažem u svoj telefon. Kada se dogodi kritična masa tih ideja ulazim u studio i počinjem raditi. Radim i muziku na predstavi koja će se desiti ovdje u dramskom teatru u Skopju. Režira je Branislav Mićunović iz Crne Gore. Predstava se zove "My name is Goran Stefanovski", to je kompilacija od sedam drama od mog pokojnog brata, velikog dramskog pisca Gorana Stefanovskog. Sa zadovoljstvom idem na probe i gledam kako se ta predstava razvija", ispričao nam je muzičar i otkrio neke svoje želje koje bi još volio ostvariti u karijeri.

Volio bi da sviram na onom Claptonovom festivalu 'Crossroads Guitar', tamo je revija gitarista i gitarističke muzike. Volio bih da budem i na naslovnoj strani 'Guitar playera'", otkrio nam je Stefanovski za kraj.

Podsjećamo, Stefanovski će održati koncerte 29.3. u Zenici (BNP), 30.3. u Tuzli (BKC). 31.3. u Sarajevu (BKC), 1.4. u Mostaru HKD Stjepan Kosača te 2.4 u Gračanici (BKC).

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti putem sistema kupikartu.ba