Nastup u BKC-u
380

Vlatko Stefanovski prvi put u Sarajevu održao koncert sa sinom: Nepodnošljiva lakoća sviranja

N. Vasić
Vlatko Stefanovski (Foto: Klix.ba)
Vlatko Stefanovski (Foto: Klix.ba)
Vlatko Stefanovski i V3 trio održali su sinoć epohalan koncert u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. On je zajedno sa dvojicom sjajnih mladih muzičara, sarajevskoj publici pružio energičnu i emotivnu muzičku masažu.

Nakon dugo vremena Stefanovski je stigao u Sarajevo, u sklopu mini turneje po Bosni i Hercegovini, a ovaj put došao je zajedno sa sinom Janom Stefanovskim koji svira bubnjeve i izvrsnim basistom Ivanom Kukićem. Njih trojica su pažljivo odabranim muzičkim repertoarom, nastupom i nepodnošljivom lakoćom sviranja hipnotisali svaku osobu u sali BKC-a.

Stefanovski je kvalitetan kantautor i jedan od najmaestralnijih gitarista sa ovih prostora, a to je iznova potvrdio i svojim sinoćnjim nastupom. Koncert je počeo prepoznatljivim ritmovima "Makedonskog djevojčeta", a zatim su se nizali različiti tonovi i glasovi. Čovjek, čija je muzika i jazz i rock i funk i grunge, prepun identiteta, lišen trivijalnosti - kroz dvosatni program je slušaocima prenio veliki dio sebe, svoju muziku, emocije i ubjeđenja.

"Faith, hope, love", ponavljao je Stefanovski, i nikad nam to nije bilo potrebnije.

Na muzičkom putovanju, uživali smo i u neizrecivim instrumentalnim baladama, ali i virtuoznim i blistavim solažama svetrojice muzičara. Za Stefanovskog smo znali da svojom vještinom, skoro da vas može poslati i u astralnu projekciju i stanje transa, međutim ono što su pokazala dvojica mladih muzičara - zapanjila je, izazvala poštovanje i ostavila nadu. Vlatkov 21-godišnji sin je za bubnjevima pokazao zavidnu vještinu i energiju, a na bas gitari je bio 24-godišnji "The Lord of the Rings" - još jedan od onih posebnih ljudi, koji znaju kako tom instrumentu dati pravu smisao. Zanimljivo je i to da je Janu ovo prvi koncert u Sarajevu, a upravo 21 godinu je imao i Vlatko kada je prvi put nastupio pred sarajevskom publikom.

Na kraju, njih trojica su uz hitove Leb i sola i posljednji Vlatkov album, u suštini pripremili publiku za završetak besstresnog i bezbrižnog stanja. I ustalo je Sarajevo.