Regionalna zvijezda
157

Vlado Kalember: Ako i za čim žalim u životu, to je što nisam imao još jedno dijete

Piše: S.H.P.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Za jednim od najkarizmatičnijih pjevača hrvatske muzičke scene Vladom Kalemberom osamdesetih godina ludjele su žene širom Jugoslavije. Osim u Jugoslaviji Vladu Kalembera voljeli su i u Bugarskoj pa su njega i njegovu grupu Srebrna krila zvali "Beatlesi".

Pjevač "promuklog" glasa, kako mnogi zovu Vladu, karijeru je počeo 1978. godine u grupi Srebrna krila. Iako je svojevremeno Vlado glasio za jednog od najljepših muškaraca bivše Jugoslavije, ova titula mu se nikada nije sviđala te mu je često čak i smetala ta etiketa najpoželjnijeg muškarca.

"Ima jedan detalj koji zapravo mnogi ne znaju. Naime, kada smo snimili prvu pjesmu kao grupa, u proljeće 1978. godine, baš tada smo imali turneju s jednom drugom grupom na moru. Ni u jednoj televizijskoj emisiji se nismo pojavili, a bili smo prvi na svim top-listama. Znači, niko nas nije vidio prije toga, što znači da su se mojoj publici svidjele moje pjesme, a ne ja", kazao je Vlado Kalember na početku našeg razgovora.

Velike turneje, mnogo koncerata, kvalitetne pjesme koje se pjevaju i danas obilježile su njegovu karijeru. No, danas Vlado sam sebi određuje tempo kada je riječ o nastupima pa ga sve rjeđe možete vidjeti u medijima, ali on i dalje vrijedno radi.

"Danas više nema onih standardnih turneja kao što su nekad bile, svaki dan drugi grad i tako godinama. Danas tu i tamo odsviramo neki koncert. S vremenom dođe do neke vrste zamora kod mene. Znate, kada sam bio mlađi, bio sam mnogo ambiciozniji, imao sam cilj, snove i onda kada čovjek sve to ostvari i pronađe sebe, onda više nema potrebe za svom tom jurnjavom. Sada radim puno ležernije, a u krajnjem slučaju i vrijeme radi svoje i sada eter preuzimaju mladi ljudi kao što sam ja nekada. To je prirodan proces", rekao je Vlado.

Solo karijera

U vrijeme kada je njegova grupa Srebrna krila bila popularna, na jugoslavenskoj sceni pojavili su se mnogi bendovi poput Azre, Bijelog dugmeta, ali i jedna od najvećih jugoslavenskih zvijezda Zdravko Čolić. No, ono što je bilo specifično za taj period jeste da nije bilo ljubomore među ovim velikim imenima.

"Među nama nikada nije bilo ljubomore. Prvo, onaj ko misli da postoji konkurencija u showbiznisu je u zabludi, jer uvijek ima mnogo više gradova nego izvođača. Mi bismo jedino mogli biti konkurencija da svi isti dan nastupamo u jednom gradu pa da gledamo kome će doći više ljudi. Ovako je to bilo nemoguće", rekao je Vlado i dodao kako to nema veze s tim što je nekadašnja država bila mnogo veća.

Dodao je kako muzičari odavno više nemaju granice u glavama.

"Bez obzira na to što mi sada više nismo jedna zemlja, ja recimo i dan danas kada dođem u Sarajevo nemam osjećaj da sam u nekoj drugoj zemlji. Naprimjer kada na nekim sportskim ili muzičkim takmičenjima nastupaju zemlje bivše Jugoslavije ja uvijek navijam za svoje susjede, jer u svakoj od tih zemalja imam prijatelje. I to je jedino što mi je logično", rekao je Vlado.

Nakon jedanaest snimljenih albuma Srebrna krila su se razišla 1987. godine, nakon čega je započeo solo karijeru i snimio pjesmu "Vino na usnama". Njegova solo karijera trajala je sve do 2012. godine kada se desio veliki preokret i kada je Vlado okupio članove Srebrnih krila.

"Uvijek na određeni način dođe do pomanjkanja goriva. Nakon sedam godina rada sa Srebrnim krilima sam odlučio da počnem sam. I bilo je dobro. Onda se devedesetih godina desio jedan novi trend u muzici, elektronska muzika i to je bilo vrijeme kada nije bilo pametno vraćati se, jer bivša pop grupa u devedesetima ne bi funkcionirala. Onda smo dvijehiljaditih napravili grupu 4 asa: Rajko Dujmić, Alen Islamović, Jurica Pađen i ja. Mi smo nekoliko godina svirali izuzetno uspješno i onda se okupilo Bijelo dugme i Novi fosili i onda je grupa 4 asa otišla u stanje mirovanja. Nakon toga sam sam shvatio da mi nije gušt da sam pjevam i okupio sam staru ekipu i tako sada radimo", rekao je Vlado i dodao kako njegove najdraže pjesme koje je snimio nikada nisu postale veliki hitovi.

Kada je bio vrlo mlad Vlado je obožavao grupu The Beatles, a fascinirali su ga još Led Zeppelin i Deep Purple, u njima je Vlado vidio svoje muzičke uzore.

"Poslije sam shvatio da ne smijem nikoga kopirati, nego moram biti svoj. Kako sam upoznavao malo starije kolege, generaciju koja je malo prije počela, ugledao sam se na njih. I na neki način sam i od svih njih uzeo po neki element kako bih se bolje snalazio na putu kojim sam krenuo", rekao je Vlado.

Uloga oca

Njegova najveća životna ljubav je njegov dvanaestogodišnji sin Darijan pa zato kao svoj nasretniji trenutak u životu uvijek navodi njegov datum rođenja.

"Nema ništa ljepše na svijetu nego biti tata. Znači, ako bih žalio za nečim u životu to je što nemam bar još jedno dijete. Sve drugo je bilo savršeno. Očinstvo mi je promijenilo softver u glavi, sad mi je moje dijete najvažnije, najdraže, najljepše i moram priznati još jedan motiv da radim i idem naprijed. Da njemu pružim maksimalno dobar život", rekao je Vlado.

Planova u novoj godini, kako kaže, nema, a sve svoje želje odavno je ostvario.

"Meni godine brzo idu. Sakupio sam ih veliki broj. Posebnih želja za ovu godinu nemam jer sam sve ove godine živio lijepo i neka tako bude još neko vrijeme i ja ću biti zadovoljan", rekao je na kraju našeg razgovora Vlado Kalember.