Niže uspjehe
6

Veliki povratak Damira Kedže na muzičku scenu: Od hita "365" do solo karijere

Piše: E. Lj.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Damir Kedžo danas je jedan od najperspektivnijih mladih muzičara u Hrvatskoj koji na međunarodnim muzičkim takmičenjima niže pobjedu za pobjedom. Javnost ga je upoznala zahvaljujući Supernova Music Talents showu koji je bio prekretnica u njegovoj karijeri, a u razgovoru za Klix.ba Kedžo je govorio o svom životu od pjesme "365" koja ga je proslavila do danas.

Ova godina bila je izuzetno uspješna za Damira Kedžu koji nam je rekao da je oduvijek znao da će muzika biti njegovo profesionalno opredjeljenje.

"Muzika je oduvijek prisutna u mom životu. Mamin brat i djed bili su dobri pjevači, a ja sam od rođenja okružen muzikom. Kada sam imao tri godine mama i tata su me upisali u muzičku školu", rekao je Damir.

O fenomenu "Saša, Tin, Kedžo"

Svoju priliku prepoznao je kada se kao šesnaestogodišnjak prijavio na Supernova Music Talents show koji je označio prekretnicu u njegovoj karijeri.

"Ja sam prilično rano krenuo u sve to, praktično sam bio drugi razred srednje škole. Činjenica je da me to takmičenje usmjerilo u profesionalnom smislu, jer da nije bilo toga moj put bi vjerovatno bio mnogo teži. Ko zna kako bi moja karijera izgledala da nije bilo tog takmičenja", rekao je.

Sa Sašom Lozarom i Tinom Samardžićem oformio je prvi hrvatski boy bend s kojim je snimio pjesmu "365" koju publika još uvijek pamti. Bend se raspao nakon jedne godine djelovanja, a Kedžo nam kaže da nije isključena mogućnost njihovog ponovnog okupljanja.

"Saša radi kao voditelj na jednom zagrebačkom radiju i tu i tamo izbaci neku pjesmu, a Tin živi u SAD-u. Redovno se čujemo, u kontaktu smo i u dobrim odnosima. Bend je nastao na prijedlog Đorđa Novkovića. Nas trojica smo to prihvatili, ali ja sam oduvijek sebe vidio solo na sceni, ispred mnoštva ljudi kojim pjevam. Kada se bend raspao znao sam šta mi je raditi", rekao je.

Povratak na scenu nakon duže pauze

Iako ga u javnosti nije bilo duži period, Kedžo se sve vrijeme bavio muzikom. Osim toga, svoj talent pokazao je u mjuziklima, a okušao se i kao glumac u predstavi "Crna kuća" za koju je osvojio Nagradu hrvatskog glumišta.

"Napravio sam dosta veliku pauzu, ali sam sve vrijeme živio od muzike. Svirao sam po manjim mjestima i radio covere, a osim toga sam dosta radio na sebi. Završio sam jazz pjevanje na akademiji u Klagenfurtu, a predstavio sam se i u svijetu mjuzikla. Bio sam freelancer, ali moj fokus je sve vrijeme bio na muzici. Živio sam kroz muziku i od muzike", rekao je.

Od 2014. ponovo je aktivan na hrvatskoj muzičkoj sceni i od tada niže samo uspjehe. Nakon pjesme "Sve se u meni budi", koju je snimio s pjevačicom Zsa Zsa, a koja je postala najslušaniji hit u Hrvatskoj, Kedžo je izbacio plesni hit "Šuti" koji osvaja na prvo slušanje.

"'Sve se u meni budi' je pjesma koju publika pjeva najglasnije. Pjesma 'Šuti' dobila je izuzetno pozitivne komentare, ljudima se sviđa ta promjena koju sam napravio. Doduše, ja sam uvijek htio ići u tom nekom smjeru", rekao je.

Pažnju javnosti Kedžo je privukao i operacijom čeljusti na koju se odlučio iz zdravstevnih razloga. Zbog progenije je imao ozbiljnih problema, a operaciju je odgađao 15 godina.

"Danas se super osjećam, kao da nikada nisam imao tu operaciju. Jedem normalno, govorim normalno i osjećaj mi se vratio u lice. Najvažnije je to što sam sačuvao sve zube, jer sam bio na rubu da ih počnem gubiti", rekao je.

O privatnom životu ne voli govoriti, jer je njegov fokus na muzici i onome što radi.

"Nekako mi je nepristojno iznositi detalje iz svog privatnog života. Osim toga, ni ja ne volim čitati o tuđem privatnom životu, nekako mi to nema smisla, glupo je. Imam osjećaj da čim počneš pričati o tim stvarima ono što radiš padne u drugi plan, a ja želim da u fokusu bude moja muzika", rekao je Kedžo.

U narednom periodu Damir Kedžo planira snimiti album koji će koncertima promovisati po regiji.