Lider benda Činčila
219

Vanja Solaković: Živimo u vremenu gdje su reklama i ambalaža važnije od sadržaja

E. Sk.
Vanja Solaković, lider sarajevskog alternativnog benda Činčila, autor je pjesme "Monkey In My Head" koju je bend nedavno predstavio.

Osim o novim muzičkim projektima, Solaković je za Klix.ba govorio i o svom iskustvu s koronavirusom, ali i problemu mini hidrocentrala u Bosni i Hercegovini.

"Pjesmu 'Monkey In My Head' napisao sam sasvim spontano, ne razmišljam previše o čemu ću pisati, inspiracija se desi u momentu. Pjesma govori o mojoj borbi s alter egom koji je često mračan i destruktivan", govori Solaković.

Smatra da je borba s alter egom ključna u potrazi za duhovnim mirom.

"Svaka bitka koju vodimo sa sobom nas u konačnici čini zrelijim i jačim. Ljudsko biće je satkano od materije i duha, ako zanemarimo duh, teško da možemo u potpunosti pronaći sreću. Svjedočimo konstantnom porastu broja oboljelih od anksioznosti i depresije, sve su to posljedice zanemarivanja unutrašnjeg svijeta i upravo zbog toga trebamo redovno raditi na sebi, težiti samospoznaji i duhovnom progresu", smatra Solaković.

Ono o čemu najčešće piše su, kaže nam, teme duhovnosti i socijalno angažirane teme, kao što su, ekologija, individualizam i sloboda.

"Pišem u suštini o svemu onome što nije trend. Živimo u sistemu koji uzdiže i obožava materijalizam te uporno nameće muzičke trendove koji su 'glas' kapitalizma. Činjenica je da većina današnjih muzičkih zvijezda kroz svoje tekstove idealizira novac te na taj način šalju poruku da čovjek vrijedi onoliko koliko sebi može priuštiti. Smatram takav ideal pogrešnim i veoma opasnim", poručuje Solaković.

Na taj način se, dodaje, stvara zaslijepljeno konzumerističko društvo koje je spremno slijepo slijediti sve što se postavi.

"Živimo u vremenu gdje su reklama i ambalaža važnije od sadržaja. U svemu, pa i u muzici. Čovječanstvo je medijski hipnotisano, ono što se predstavi kao nešto dobro većina automatski bez imalo promišljanja smatra kvalitetnim. Upravo na taj način se spuštaju kriteriji u muzici koja je jedan od glavnih medija koji utječe na razvoj ličnosti kod mladih", poručuje Solaković.

Smatra kako se danas formiraju generacije bez kritičkog promišljanja i stava, a bez toga nema progresa, pobune ni revolucije.

"Čini mi se da je sve precizno i planski osmišljeno. Nastojim da pišem i govorim o svemu onome što bi nadahnulo mladog čovjeka da bude prije svega individualac te da teži formiranju zdravijeg i humanijeg društva. Žao mi je što mnoge moje kolege nisu svjesne ovih stvari ili se s namjerom oslanjaju na pogrešne trendove, gledajući samo ličnu korist", kaže lider benda Činčila.

Smatra kako je potrebno mnogo više odgovornosti prema publici koja ih sluša, jer muzika utječe na razvoj kompletnih generacija. Nakon što smo priveli kraju muzičke teme, Solaković nam otkriva i da je prebolovao koronavirus.

"Prebolovao sam koronavirus i moram priznati da nije bilo jednostavno. Ležao sam sedamnaest dana i još deset dana vraćao snagu. Virus me veoma iscrpio, čak i u blažem obliku bez komplikacija, što je bio slučaj kod mene. Žalosno je što mnogi i dalje ne vjeruju da virus postoji ili misle da je bezazlen. Većina zbog toga ne poštuje mjere i na taj način ugrožavaju sugrađane. Ovim putem bih ponovo da apelujem da je krajnje vrijeme da prestanemo biti sebični te da počnemo razmišljati o drugima", jasan je Solaković.

Na kraju razgovora spomenuo je i problem mini hidrocentrala u Bosni i Hercegovini.

"Moramo se udruženim snagama boriti protiv ekocida, jer priroda pripada svima nama, nema niko pravo da privatizuje prirodu. Ljudi, probudite se, vrijeme je za promjene", poručuje Solaković.