Don Carlo
13

Upoznajte opernog pjevača Nedima Bašića: Baviti se muzikom moj je stil života

S.H.P.
U operi "Don Carlo" koja će se premijerno izvesti na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu 14. decembra ulogu starog fratra utjelovit će operski pjevač Nedim Bašić. Ovaj svestrani mladić se osim opernim pjevanjem bavi i pop muzikom, ali i novinarstvom.

"Don Carlo" najspektakularnija je opera Giuseppea Verdija, koja je inspirirana dramom Friedricha Schillera. Bavi se historijskom temom koja se dešava za vrijeme španskog kralja Filipa II koji je za ženu uzeo Elizabetu Valois koja je prvobitno bila obećana njegovom sinu Carlu.

"Moja uloga u 'Don Carlu' je specifična i za razliku od opere koja je originalno napisana u čak pet činova, kratka je ali markantna i slatka. Publika me neće prepoznati zato što se pojavljujem u plaštevima na početku i kraju opere i predstavljam Carla IV koji ima značajnu ulogu u radnji opere", kazao je Nedim Bašić.

Član Opere Narodnog pozorišta postao je 2013. godine, nakon završenog studija solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Od tada s velikim uživanjem učestvuje u svim projektima kako u horu opere tako i u solo ulogama.

Kaže nam da njegov životni put nije bio muzički orijentisan, ali su još u predškolskim danima otkrili njegov talenat prema muzici.

"Sudbina često upetlja prste pa sam se muzici vratio tek pred kraj srednje škole i evo nekoliko godina poslije pričam svoju muzičku priču", kaže nam.

Ovaj svestrani mladić osim toga što je operski pjevač bavi se novinarstvom, te je voditelj emisije Magazin Inbox.

"Uporedo s mojim angažmanom u Operi okušao sam se i u medijima kako na radiju tako i televiziji i na veliko zadovoljstvo već godinu dana sa kolegama iz redakcije muzičko-zabavnog programa BHT-a učestvujem u kreiranju emisije Magazin Inbox", rekao je.

Nismo mogli, a da ga ne pitamo šta bi bilo kada bi nekada u životu ipak morao da bira između muzike i novinarstva, koji bi to životni poziv odrabrao.

"Kada bih morao izabrati, definitivno bi to bila muzika. Biti operni pjevač i baviti se profesionalno muzikom je stil života i nešto što vas iznova stavlja na test svakog dana. Osim moje ljubavi prema klasičnoj muzici, snimam i pop covere. Odrastao sam uz pop i rock muziku i našu sevdalinku i naravno, kao svako dijete, volio sam pjevušiti te pjesme. Uživam u svakoj vrsti muzike i za mene postoji samo dobra i loša melodija, bez obzira kojem žanru pripadala", kazao nam je.

Osim toga Nedim je jedan od članova vokalnog kvinteta No Limit. Ovaj kvintet postoji već pet godina, a njegovi članovi osim Nedima su i Negra Čičić, Ajsela Zoronjić, Andrea Krasnić i Alen Hadžić Morris.

"No limit je projekat pet osoba zaljubljenih u višeglasje i ne mogu vam opisati uživanje trenutka kada se ti glasovi spoje. Naš kvintet se sastoji od divnih osoba, koje su često ograničene s vremenom zbog ostalih aktivnosti pa nam je zbog toga malo teže sastajati se i raditi u kontinuitetu. Ali očekujte uskoro nešto novo", rekao nam je.

Na kraju razgovora Nedim nam je otkrio da osim obaveza na daskama Narodnog pozorišta u Sarajevu uskoro objavljuje dvije pjesme, tako da će ga bosanskohercegovačka publika moći vidjeti u jednom sasvim drugačijem muzičkom izdanju.