|

Ukrajina razmatra zabranu učešća predstavnice Rusije na Eurosnogu 2017.

Ukrajina razmatra zabranu učešća predstavnice Rusije na Eurosnogu 2017.
12
Klix.ba
14.3.2017. u 10:06
32
komentara
12

dijeljenja
Glavni grad Ukrajine, domaćin takmičenja za najbolju pjesmu Evrope 2017. godine, mogao bi zabraniti takmičenje Rusije nakon što je njihova predstavnica Yulia Samoylova održala koncert na Krimu, poluostrvu kojeg je 2014. anektirala Rusija.
Ukrajina je i ranije najavljivala da će onemogućiti učešće nekim ruskim pjevačima koje smatra antiukrajinskim.

Rusija je u nedjelju objavila da je njihova predstavnica Yulia Samoylova, 27-godišnja djevojka u kolicima, koja treba pjevati romantičnu baladu "Plamen koji gori" (Flame Is Burning). Mnogi Ukrajinci osudili su izbor Rusije i pozvali vlasti da zabrane njeno učestvovanje jer je 2015. godine održala koncert na Krimu.

Zvanični Kremlj odbacio je optužbe da je njihov izbor politička provokacija Ukrajine i podsjetio da se radi o međunarodnom takmičenju i da zemlja organizator "treba slijediti pravila tog takmičenja".

Samoylova je istakla da joj je san da učestvuje na Evroviziji te da pokušava ne misliti na polemiku izazvanu njenim učešćem.

Olena Gitlianska, glasnogovornica Službe sigurnosti Ukrajine, rekla je da će razmotriti ulazak ruske predstavnice na teritoriju Ukrajine. Istakla je da će odluka biti u skladu sa zakonom Ukrajine prema kojem Ukrajina zadržava pravo da zabrani posjetu građanima koji su posjetili Krim bez prethodnog dopuštenja Kijeva.

Rusija je prošle godine optužila Ukrajinu za politiziranje takmičenja zbog pjesme "1944" koju je izvela ukrajinska predstavnica Jamala, a koja je ocijenjena kao antiruska jer govori od deportaciji Tatara s Krima krajem Drugog svjetskog rata. Međutim, Evrovizija je procijenila da je kontekst teksta historijski i odobrila pjesmu.
Prijavi grešku


Komentari (32)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...