U BKC-u
0

U Sarajevu održan zajednički koncert vojnih orkestara Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nakon što su danas prodefilovali centrom Sarajeva, vojni orkestri Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a održali su koncert u Bosanskom kulturnom centru u glavnom gradu BiH.
Koncert se održao u Velikoj dvorani JU "Bosanski kulturni centar KS", a sve u sklopu programa "Baščaršijskih noći" koji je otvoren 1. jula.

Prije samog koncerta, javnosti se obratio pukovnik Oružanih snaga BiH Tomislav Sušac koji je izrazio zadovoljstvo saradnjom Vojske SAD-a i OS BiH.

"Velika mi je čast što možemo nastupiti u Sarajevu i jako sam zadovoljan što smo uspjeli organizovati ovakav projekt. Naročito bih se zahvalio NATO štabu u Sarajevu koji je iznio ovaj projekt te kolegama iz Vojske SAD-a za Evropu i Afriku. Sjajni muzičari su diljem BiH su organizovali i radionice za djecu i jako sam zadovoljan ovom saradnjom", rekao je Sušac.

Orkestri su koncert otvorili intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, a nakon toga je uslijedila i izvedba "Washington Post Marša".

Vojni orkestar Oružanih snaga BiH i Orkestar komande Kopnene vojske SAD-a za Evropu i Afriku od 1. jula održavaju niz aktivnosti u BiH. Prvu zajedničku aktivnost, orkestri su započeli otvaranjem dobrotvorne akcije u nekoliko gradova širom BiH.

U sklopu dobrotvorne akcije "Band Together–Spirit of America" od američkih darovalaca prikupljeno je 50.000 dolara, kojima su nabavljeni muzički instrumenti za nekoliko škola u gradovima poput Prnjavora, Mostara, Breze, Stoca i Trebižata, gdje su članovi vojnih orkestara OS BiH i Vojske SAD-a ovih dana zajedno provodili muzičke radionice s učenicima tih škola.