Borave u BiH
163

The ReAktion je trio iz Čilea koji uživa u alternativnoj rock sceni Sarajeva

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Svi oni koji imalo prate muzičku scenu i njene nove mlade nade čuli su za The ReAktion, trio iz Čilea koji već neko vrijeme aktivno nastupa u Sarajevu. Ekipa iz benda pričala je o svojim počecima, projektima na kojima su radili i onima koje tek trebaju započeti.

Bend je formiran 2010. godine, otkad sviraju alternativni rock. Čine ga 31-godišnji Simon Rojas koji je ujedno vokal i gitara benda, zatim 26-godišnji basista Esteban Domić te 29-godišnji bubnjar Virgo Domić. Virgo i Esteban su braća, a Simona su upoznali kroz nastupe.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Dugo smo svirali u Sjevernoj Americi, Čileu, Berlinu... nakon čega smo odlučili posjetiti Balkan. Najviše smo ciljali na Hrvatsku, BiH i Srbiju. Od svih gradova koje smo posjetili, a među kojima su Mostar, Zagreb, Beograd i Banja Luka, Sarajevo nam se čini kao grad u kojem je naša muzika uspjela naći najplodnije tlo. Ljudi osjete iskrenu vibraciju naših gitara i ritmova, čini se kao da duboko razumiju ono što radimo. Pogotovo mlađe generacije koje ustvari predstavljaju našu snagu, raznovrsnost, otvorenost, dušu i slobodu", kaže trio.

Pjesme je pisao uglavnom Simon, a Virgo i Esteban sve više učestvuju u komponovanju. Inspiraciju pronalaze u ličnim iskustvima, nepravdi i suprotstavljanju pogrešnog korištenja moći.

"Naše pjesme imaju i šalju iskrenu i duboku poruku kada god sviramo, trudimo se da je što bolje prenesemo publici. Muzika je živa stvar, nekad je življa nego mi. Najčešće sviramo 'Live Free or Die'", kažu.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ističu kako trenutno nisu zainteresovani za "tradicionalne poslovne saradnje" te kako su u partnerstvu s Mainia Recording Revels grupom iz SAD-a, Rockzone Recordsom iz Evrope i Kanjianom iz Azije. Oni koji najviše utječu na njih su njihove porodice, Tenacious D, ali i Gandhi, Buda, Martin Luther King Junior i drugi.