Tuzlanski rapcore bend
264

Urban Instinkt: Naš bend je kao porodica, tu nema mjesta za ego tripove

S.H.P.
Rapcore bend Urban instinkt nedavno je izdao album pod nazivom "Spreman sve da dam". Ovi sjajni momci su na novom albumu radili s najpoznatijim bh. reperima Frenkijem i Edom Maajkom, a s basistom i pjevačem ovog benda Mirzom Čardžićem razgovarali smo o reakcijama publike na novi album, ali i o muzičkoj sceni u BiH.

Bend Urban Instinkt postoji od 2010. godine. U proteklih devet godina su mnogo rasli i sazrijevali. Nesuglasica, baš kao i u svakoj grupi, ima, no oni to riješe na najbrži mogući način jer im je zajednički cilj da pjesme zvuče što bolje.

"Zbog toga puno pomažemo jedni drugima. Naš bend je kao porodica. Nema tu mjesta za ego tripove. Na kraju krajeva, radimo ono što volimo, tako da stvarno uživamo", objasnio je Mirza.

Pjesme koje su radili s Frenkijem i Edom Maajkom publika je dobro prihvatila, a iste su reakcije i na cijeli album.

"Na ideju da radimo pjesmu s Frenkijem smo došli spontano. Snimili smo je relativno brzo. Frenkie je profesionalno pristupio svemu vezano za snimanje i ovim putem mu se zahvaljujemo na tome i radujemo se svakoj budućoj saradnji", rekao je Mirza Čardžić i dodao kako uvijek ima i onih negativnih komentara koji su, kako kaže, žanrovski ograničeni, ali dodaje kako je svaka kritika dobrodošla, bitno je da je konstruktivna.

Teme pjesama na albumu su različite od pjesme do pjesme, ali su generalno bazirane na analiziranju psihosocijalnog stanja ljudi u okruženju, na temeljima koji su realni i iskreni.

Čardžić kaže i kako je danas teško ostati odan svom originalnom stilu ako planirate da od muzike živite, no raduje ga što su se neke stvari pokrenule s mrtve tačke i da u BiH ima sve više novih imena koji rade super muziku.

"Trenutno ima kvalitentih i dobrih bendova koji, vjerujte, ni sekunde ne zaostaju kvalitetom za nekim čak i svjetskim imenima, ali isto tako ima puno bendova koji i danas egzistiraju na osnovu stare slave. Mislim da se nepravedno rad pojedinih grupa gura u drugi plan, posebno kod medija, dok se neki drugi bendovi stavljaju u prvi plan. I to ne na osnovu kvaliteta, nego jednostavno što su se pojedinci prilagodili široj publici jer, ruku na srce, danas je teško ostati odan svom originalnom stilu ako misliš da živiš od muzike. Pogotovo na Balkanu", rekao je.

Bend Urban Instinkt trenutno promovira novi album i videospot, a zatim su u planu i nastupi širom regije, kao i EU mini turneja.