Muzika
97

The Loudest Silence na najvećem svjetskom heavy metal festivalu Wacken Open Air

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Bosanskohercegovački symphonic metal bend The Loudest Silence predstavljat će Bosnu i Hercegovinu i regiju na najvećem svjetskom heavy metal festivalu Wacken Open Air.

Fantastičnu priliku da zasvira na Wackenu bend The Loudest Silence je dobio zahvaljujući pobjedama u ex-Yu Wacken Metal Battle takmičenjima.

Naime, posljednjih nekoliko godina na području šest republika koje su činile Jugoslaviju održavaju se takmičenja grupa na nivou država.

The Loudest Silence je pobijedio i postao bend predstavnik Bosne i Hercegovine, te su u finalu održanom u Sarajevu ukrstili instrumente sa pobjedničkim grupama iz drugih država i ponovo pobijedili. Tako su dobili priliku da nastupe u finalu Wacken Metal Battleu koji se održava na svetim poljima Wackena gdje će se grupa predstaviti i boriti protiv bendova iz cijelog svijeta.

Članovi benda su iz ovog razloga pokrenuli Indiegogo kampanju u cilju prikupljanja novca za finansiranje odlaska.

Bend The Loudest Silence osnovali su 2010. godine u Sarajevu vokalistica Taida Nazraić i klavijaturista Denijal Ćatović, a za sebe kažu kako su "eksplozivna i emotivna kombinacija evropske škole simfonijskog metala i elemenata epskih filmskih soundtracka".

Novinar i prijatelj benda Christopher Rimmele je opisao zvuk benda ovim riječima: "Oni ljudi koji nisu čuli bend The Loudest Silence ne mogu razumjeti poseban miks uživanja i melanholije koji je tako tipičan za Balkan".

Višeslojna muzika ovog benda čula se širom Bosne i Hercegovine i okolnih država, a vrijedi izdvojiti da je The Loudest Silence nastupio i na prestižnoj bini Metaldays festivala u Tolminu.

Ove godine The Loudest Silence krunisat će dosadašnji rad albumom "Aesthetic Illusion" koji će uskoro biti gotov i nadamo se objavljen do kraja godine. Prvi singl po imenu "Wood Nymph" će biti objavljen u toku ljeta.