Moda i ljepota
177

Upoznajte Taidu Nazraić, lijepu pjevačicu metal benda "The Loudest Silence"

Piše: Lejla Čolak
(Foto: Facebook)
Taida Nazraić je pjevačica i jedna od osnivačica symphonic metal benda "The Loudest Silence" iz Sarajeva, studentica engleskog jezika i književnosti, freelance make up artistica, model i fashion/beauty blogerka.

Bend "The Loudest Silence" zvanično postoji od 2011. godine, a mnogo ranije, u nešto drugačijem sastavu, i pod drugim imenom, bend je oformila 2006. godine. Bend broji pet članova (Taida Nazraić, Denijal Ćatović, Mirza Ćorić, Džemal Bijedić i Damir Sinanović), te njeguje spoj klasične i metal muzike. Prepoznatljiv je, priča Taida, po operskom vokalu, emotivnim tekstovima, energičnim rifovima i bombastičnoj live svirci. Trenutno rade punom parom na snimanju prvog albuma, te planiraju neke live svirke izvan Sarajeva.

Na upit o tome na koji način ljudi doživljavaju jednu ženu u ovakvom bendu, budući da se ova vrsta muzike mahom povezuje sa muškom populacijom, Taida kaže:

"Ne samo kod nas, metal muzika se oduvijek povezivala sa muškom populacijom, i ako je bilo žena na metal sceni, bilo ih je malo. I danas, kada je symphonic metal zaživio na sceni i žene preuzele vođstvo, još uvijek ne postoji balans između muško/ženskih metal bendova. Ja sam oduvijek bila fan jačeg zvuka i smatram da sebe u bendu prikazujem onako kako bi svaka žena trebala da prikaže sebe kao vokalnog izvođača: jaka, emotivna, izdržljiva, energična i seksipilna. Ovaj muzički angažman je moj prioritet", kaže Taida, te dodaje kako svakako treba cijeniti ono što su žene u metalu, bez obzira na podžanr postigle.

"Angelica": Blog nastao iz ljubavi prema fotografiji

Pored ljubavi prema muzici, Taida je i modna/beauty bloggerica, a njen blog Angelica nastao je prije četiri godine, kako kaže, prvenstveno iz ljubavi prema fotografiji.

"Čak i prije nego što sam otvorila blog, imala sam hrpu svojih slika, koje su prikazivale različite outfit kombinacije, make up, prirodu. Kod mene je sve to nekako povezano i jedno bez drugog ne ide, a blog mi je pomogao da iskažem sebe i svoju kreativnu stranu. Svaki segment umjetnosti je povezan, a mojoj inspiraciji nema kraja. Najobičniji recept za kuhanje torte me može inspirisati za određeni make up look, kao i određena pjesma za neki specijalni styling", priča naša sagovornica.

Kaže kako, za razliku od svjetski poznatih blogera koji na ovaj način zarađuju novac, budući da ih sponzorišu brojne modne kuće, fotografi, linije parfema i make up-a, kod nas to nije slučaj. Za bavljenje ovim hobijem kod nas je, smatra Taida, potrebno dosta novca, vremena i živaca, a domaća publika to ne cijeni dovoljno.

"Naša blog scena se još uvijek gradi, ali to ne znači da nema potencijala, znam nekoliko kvalitetnih domaćih bloggerki", dodaje.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Balans između sofisticirane elegancije i rock chic izgleda

I iako na prvu njen elegantni i ženstveni stil odijevanja izgledaju nespojivo sa angažmanom u metal bendu, kaže kako je uspjela naći balans između "sofisticirane elegancije i rock chic izgleda".

"Ako nosim kožu, koja se poistovećuje sa metal pjevačicama, uvijek ću je iskombinirati sa elegantnom košuljom, crvenim ružem, štiklama, blagim loknama, i zlatnim tonovima kod nakita, jer to daje poseban izgled tom tvrdom gotik izgledu", objašnjava.

Za svoj stil kaže kako nema granica. Najviše voli nositi odjeću koja naglašava siluetu tijela, kao i visoke potpetice. Inspiriše je viktorijanska era, najviše vizuelno, zbog, kako kaže, svih tih raskošnih krojeva haljina, a naročito korzeta, u koje je zaljubljena.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

"Nisam tip djevojaka koji će izaći u ravnom, zavezanog repa, hlačama i majici. Moj casual dan bi izgledao ovako: uska crna haljina, oksfordice, puštena kosa, crveni ruž. A tako se nosim kada sam u jako velikoj žurbi. Ako imam i do sat vremena za spremanje, uvijek ću radije odabrati pencil suknju, damski šešir, spic štikle, i naravno crveni ruž", kaže ova djevojka kojoj su omiljeni dizajneri Coco Chanel, Alexander McQueen i Ulyana Seergenko, za koje kaže kako su "osobe sa jasnom vizijom i idejama."

Dosta odijevnih predmeta kupuje online, a ono što kupi u našim prodavnicama uvijek nosi kod šnajdera na prepravku po svom ukusu. Šije odjeću prema sopstvenim crtežima, a također, tu su i second hand dućani.

Dodaje kako joj je bitno da ostane svoja i radi ono što želi, a ne da slijepo prati trendove.

"Ostati istrajan i originalan do kraja nije nimalo lako, pogotovo u našoj sredini, ali nije ni nemoguće. Biti svoj, i voditi se sopstvenim osećajima je put ka odstupanju od mase", poručuje Taida Nazraić.